Elsker du japansk mat? Prøv å lage en egen japansk karri! Det er en av de mest populære hjemmerettene i Japan og hver familie har sin egen spesielle oppskrift.
Indisk og thailandsk karri har du sikkert smakt – men japansk? Karri kommer opprinnelig fra det indiske kjøkkenet og ble introdusert i Japan i begynnelsen av 1900-tallet av britiske handelsreisende. Det som utmerker en japansk karri er en tykk konsistens og fin sødme. De søte smakene kommer her fra karamellisert løk, revet eple og gulrøtter.
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Japansk karri
700 gr kyllinglårfilet
2 stk store poteter
2 stk gule løker
2 stk gulrøtter
5 cm frisk ingefær
2 stk hvitløksbåter
2 ss kons. kyllingfond
5 dl vann
0,5 stk eple
4 stk terninger japansk karri
1 ts honning
2 ts soya
Rapsolje
Salt og pepper
Til servering
Kokt ris
Kokt egg
Fukujinzuke (syltet reddik) eller beni shoga (syltet ingefær)
SLIK GJØR DU
Del potetene i mindre biter og legg dem i kaldt vann. La stå en stund, for å trekke ut stivelsen i potetene. Rens kyllingen og skjær den i biter. Del løken i båter. Riv ingefær og hvitløkbåtene grovt på rivjern. Skjær gulrøttene i kiler (rangiri) ved å holde kniven i vinkel og vri gulroten en kvart omdreining etter hvert snitt (se bilde).
Varm opp olje i en gryte på middels varme. Stek løken til den blir myk og blank. Tilsett ingefær og hvitløk. Rør rundt. Legg i kyllingen og stek til den får litt farge.
Tilsett gulrøtter, kyllingfond og vann i gryten. Kok opp og fjern fettet med en øse. Skrell og riv ned eplet. Tilsett salt og honning. Kok på lav varme uten lokk i ca 20 minutter. Rør av og til.
Legg i potetene. Fortsett å koke ca 15 minutter, til potetene og grønnsakene er myke. Tilsett karriterningene og rør rundt. La gryten småkoke noen minutter på lav varme, til gryten får en tykk og jevn konsistens. Smak av med soya og eventuelt litt pepper.
Server karrigryten med nykokt ris. Pynt gjerne med et halvt egg samt litt syltet reddik eller ingefær.