Presentert av:
Zassenhaus’ kvernverk produseres med presisjon i den lille byen Solingen i Tyskland. Dit reiste Louise Johansson for å lære mer om de keramiske kvernverkene. Louise vant Sveriges Mästerkock i 2011, og siden har krydderkvernene fra Zassenhaus vært favorittene hennes.
Zassenhaus er en virksomhet med en lang historie. De begynte å produsere stålredskaper allerede i 1867, og har siden blitt et symbol for krydder- og kaffekverner av høy kvalitet.
20 år etter at firmaet ble grunnlagt, begynte Zassenhaus å produsere kaffekverner, og i 1904 begynte de med pepperkvernproduksjon, som ble utvidet med tretilbehør på midten 20-tallet. I dag tar man hånd om hele prosessen fra å tørke treet, som tar 25 timer, til å skjære ut kvernene. I år 2000 lanserte Zassenhaus sitt egendesignede og patenterte kvernverk laget av tysk keramikk av høy kvalitet. Kvernverket heter CeraPlus og har 25 års garanti. De brukte originalkvernverket i stål som mal for å lage et enda sterkere kvernverk i keramikk, som gir en enda større presisjon i kverningen. Det er så sterkt at det kan male grus, selv om det ikke er noe Zassenhaus anbefaler.
For å kunne støpe keramikken, blandes den med 15 % plast, hvis ikke, går det ikke å forme den. Plasten forsvinner under brenningen, og kvernverket krymper dermed 18 % i diameter. Ovnen varmes opp til 1650 grader, men det må skje veldig sakte for at ikke kvernverket skal sprekke. Totalt tar brenningen tre dager, og den starter med at kvernverket settes i en ovn som langsomt varmes opp fra 150 grader til 350 grader. Da forsvinner plasten, kun 0,3 % er igjen etter brenningen. I den neste ovnen varmes kvernverket opp til 600 grader, for til slutt å flyttes over til en ovn som varmes opp til 1650 grader. Nedkjølingen er like viktig som oppvarmingen, og må gå svært sakte. 2 % av produksjonen går i stykker, på tross av den store forsiktigheten og kunnskapen som Zassenhaus besitter. Når man sammenligner med billigere kvernverk fra for eksempel Kina, som kan se like ut, bør man stille spørsmålet om hvor ren keramikken er, hvor skarpe tennene i kvernverket er, og hvor hardt og holdbart kvernverket er etter brenningen.
En kvern er ikke bedre enn selve kvernverket, og det kan ikke bli så mye bedre enn disse keramiske kvernene fra Zassenhaus, som er utrolig slitesterke og rustfrie. Det eneste som er hardere enn keramiske kvernverk er diamant, og på tross av at de ikke inneholder diamanter, er en kvern fra Zassenhaus en juvel blant krydderkverner.