Lag proffkokk Øyvind Bøe Dalelvs egen oppskrift på en utsøkt forrett. Her kombineres sjøkrepshale med en rik smørsaus laget av skalldyrskraft.
Kreps til forrett – ja, takk! Denne oppskriften på sjøkrepshale serveres med en smørsaus tilsatt chili, sjalottløk og sitrongress – en uslåelig kombinsjon.
Vel bekomme!
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Sjøkrepsenhaler
4 stk krepshaler
1 ss smør
Hvitløk
Skalldyrsmørsausen
1 stk grønn chili
1 stk sjalottløk
1 stk sitrongress
1 ts tomatpuré
1 dl hvitvin
2 dl hummerkraft
2 ss fløte
100 g smør
Salt og pepper
1/2 lime
Koriander
Urteolje
Rapsolje, til steking
SLIK GJØR DU
Skalldyrsmørsausen
Hakk grønn chili, sjalottløk og sitrongress i små biter. Bruner grønnsakene i litt smør og rapsolje raskt i gryten, mens du rører rundt og bland godt. Tilsett en liten skvett hvitvin og tomatpuré, deretter hummerkraften. Kok opp og reduser sausen. Tilsett fløte og la det småkoke videre til sausen er redusert til halvparten. Rør inn smøret, smak til med salt og pepper, og sett sausen til side.
Sjøkrepsenhalene
Stek krepshalene i litt smør og rapsolje på høy varme, til krepsen er gyllenbrune på ryggsiden. Krydre forsiktig med salt og pepper. Tilsett hakket hvitløk om ønskelig. Skru ned varmen og tilsett mer smør. Vend krepshalene og øs smøret over dem i ca. 30 sekunder.
Varm opp sausen igjen, og skvis inn en halv lime. Tips: Kjør gjerne stavmikser i sausen (på ett punkt) for å emulgerer smøret i fløten.
Oppdekking
Legg først smørsausen på tallerkenen. Skjær sjøkrepshalen på langs, dandér så sjøkrepshalen midt i sausen. Pynt med litt koriander og noen dråper med urteolje.