Presentert av:
Vil du smake på drinker av verdensklasse? Da skal du dra til Trondheim og Jørgen Dons cocktailbar Raus. Eller hvorfor ikke prøve å blande en drink selv etter Jørgens oppskrift?
Jørgen Dons er bartenderen som satte Trondheim på barkartet. Som deltaker i verdens største bartenderkonkurranse World Class 2015 er han et velkjent navn i bransjen, både her hjemme og i utlandet. 2017 ble hans cocktailbar Raus dessuten kåret til Norges beste bar. På menyen finnes det drinker i alle smaker – oppfriskende, sure, bitre og søte. Ikke sjelden har de et humoristisk klingende navn. For eksempel Rye & Gosling, laget på rye whiskey fra produsenten Gosling, som er en ordlek med skuespilleren Ryan Gosling.
Jørgen, hvorfor valgte du å bli bartender?
– Godt spørsmål... Det så gøy ut. Når jeg først var inne i det, så bare vokste hele interessen lagvis og det ble mer og mer spennende.
Hva synes du er det beste med bartenderyrket?
– Å se hvordan industrien har utviklet seg de siste ti årene. Hvor mye mer som er mulig nå, hvor mye mer opplyst man er og tilgjengeligheten av all informasjon. Også muligheten til å reise og se og oppleve andre aspekter av yrket – det er morsomt.
Hvilken er den morsomste drinken å lage for deg?
– Personlig er jeg glad i gjester som vet litt hva de liker. Da er det så mye lettere å skreddersy en drinkopplevelse for dem. Men når folk sier: ”Gi meg det beste du har”. Jeg mener... Det er jo ikke slik det fungerer. Du går jo ikke til frisøren og sier: ”Gi meg den beste frisyren du har”.
Du har laget elleve drinker til oss i dag, er det noen av dem som er din favorittdrink?
– De to personlige favorittene her må bli Cosmo med tranebær og Champagne – den er veldig god. Og Clover Club som er en akevitt.
Kan man si at du har en spesiell stil i drinkene du lager?
– Vanligvis er jeg veldig glad i kokos, men det har jeg ikke brukt i noen av disse. Nei, men hvis man vil beskrive stilen min må det bli en klassisk stil på cocktails, men med lokale ingredienser og smaker.
Hva tror du om fremtiden, er det noen spesielle trender du tror vil komme?
– Det er jo litt vanskelig å si da.... Skal jeg gi et politisk korrekt svar er det at folk begynner å bry seg om "NoLo" (No/Low Alcohol). Men de fleste gjør jo ikke det. Det jeg ser som den største skiftningen er at folk er mer opptatt av hva de får i seg og av å prøve nye ting. At folk er villige til å akseptere nye opplevelser og nye smaker.
Jørgen TOLKNINGER AV KJENTE COCKTAILS
Riedel Drink Specific
Velg riktig glass til riktig cocktail! Riedel var først i verden med å designe vinglass med druespesifikke glass. Med sin nye glasserie har de tatt drikkekunnskapen et trinn lenger. Drink Specific er verdens første serie med drinkspesifikke glass.
Vil du vite mer om glasserien?
Les mer