Som liten jente sa Frida Ronge at hun skulle bo i Japan da hun ble stor. Allerede da hadde hun er sterk fascinasjon for landet i øst. I dag er Frida en prisbelønt kokk som i bransjen ses på som en visjonær innen svensk-japansk matlaging.
Frida er ambassadør for Yaxell og vi hos Sundqvist ble med henne til hennes elskede Japan. Formålet var å besøke Yaxell og hente inspirasjon fra den japanske kulturen.
Grunnen til at Fridas interesse for Japan ble gjenopplivet i voksen alder, skyldes i stor grad hennes møte med japanofilen Åke Nordgren. Det var under hennes tid på Högfjällshotellet i 2005/2006 at Åke hadde en kort visitt med sake på restauranten. Åke importerer ulike produkter fra Japan og er Sveriges eneste sakesamurai. Han ble raskt Fridas mentor. Hun ble imponert over hans lidenskap for de japanske råvarene han importerer, og første gang Frida var i Japan, var det sammen med Åke. Formålet med reisen var å besøke ulike sakeprodusenter. For Frida, som da hadde jobbet som sushikokk et par år, ble den største opplevelsen maten. Hun trodde det skulle være mye større med sushi enn det var, og hun ble overrasket over enkelheten og de rene smakene i det japanske kjøkkenet.
Mesteparten av tiden hun har vært i Japan, har hun vært på landsbygda. Noe hun tenker tilbake på når vi står midt i hjertet av Tokyo – det store veikrysset i Shibuya. Frida forteller at hun er fascinert av Tokyos puls og intensitet, men at det er på den japanske landsbygda at hun finner mest inspirasjon.
Etter noen intense dager i Tokyo forlater vi storbyens puls og begir oss til Seki, som også kalles Japans knivhovedstad, der man har produsert kniver i nesten 800 år. Mens vi er der, arrangeres den årlige knivfestivalen. Vi får se de tradisjonelle håndverkstradisjonene og møte Yaxells egen samurai. Frida får også vise frem sine samuraikunnskaper – hun får teste skarpheten på en nylaget kniv ved å kutte en plastflaske med vann i to. Hun imponerer knivmakeren og blir kalt Samurai Princess for sin dyktighet.
Yaxell, som har produsert kniver siden 1932, lager håndtakene til knivene på landsbygda utenfor Seki. Det merkes at Frida er i sitt rette element blant rismarker og yuzutrær. Rett utenfor treleverandøren for håndtakene vokser yuzutrærene vilt langs elven som renner gjennom den lille landsbyen. De gul-oransje fruktene, som smaker som grapefrukt med innslag av mandarin, er en stor favoritt hos Frida, som ofte bruker frukten i sin matlaging. Nedenfor elven sprer rismarkene seg og Frida kan ikke motstå fristelsen om å gå ut i den japanske åkeren og kjenne på de vakre risplantene. Når risbonden kommer bort, hilser Frida i henhold til den japanske hilsemåten, og respekten hun har for den japanske kulturen og menneskene vises tydelig.
Respekten og fascinasjonen for den japanske kulturen strekker seg som en rød tråd gjennom Fridas matlaging. Men som den visjonæren Frida er, handler det mye om å sette sin egen signatur på maten. Hun inspireres av tradisjonelle japanske matlagingsmetoder og kombinerer det med moderne skandinavisk matkultur med lokale og sesongtilpassede råvarer.
Vel hjemme i Sverige aksepterer Frida en utfordring som vil gi henne muligheten til å ta kreativiteten til nye høyder. Petter Stordalen har rekruttert Frida til sin nye storsatsning i Stockholm – Hotell At Six, som skal bli et unik livsstilshotell. Frida er kjøkkensjef for den to etasjer store takrestauranten som nå holder på å ta form og der utformingen er inspirert av Frida Rognes matfilosofi. Hotellet åpner i mars 2017 – og på toppen er det en Japan-influert stjerne som vi vet kommer til å lyse sterkt.
Att hitta rätt i knivdjungeln, bland alla modeller och märken, är inte det lättaste. Vi frågar Yaxells ambassadör Frida Ronge om hennes bästa knivtips.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.