Presentert av:
Mange velger julemost eller øl – men hvorfor ikke servere vin til julens retter? Vi tipser om tre gode valg.
Ho ho ho! Når julen står for døren er det tid for å avkjøle drikken. På julebordet finner vi tallerkener som er salte, søte, fete og krydret. Det gjelder å balansere drikken rett for å få en bra smaksopplevelse. Å velge julemost eller øl er et sikkert valg, men ikke noe slår en vel utvalgt vin.
Her nedenfor tipser vi om tre julebordklassikere og viner som passer til.
VIOGNIER TILL SILD
Sursild har en lang tradisjon som høytidsmat i Norge. Før i tiden var det vanlig at silden skulle være salt, men i dag har vi mange typer marinert sild som har en tydelig smak av umami og syre på grunn av eddiken. Det gjør at røde viner ofte vil oppleves som beske og vite viner som sure sammen med sild. Velg en hvitvin som er noe søtere for å skape balanse. En blomsterpreget Viognier er for eksempel et bra valg.
Glass: Riedels glass for Viognier/Chardonnay
Oppskrift: Robert Sandbergs gransild
RIESLING TIL GRAVLAKS
Det er synd å servere øl til gravlaks med sennepssaus. Hvitvin passer mye bedre til. Et tips er å velge en vin med sjenerøs fruktsødme, det vil si at den dufter og smaker moden frukt. Prøv gjerne en halvtørr Riesling fra Tyskland. Her snakker vi en helt nydelig smakskombinasjon! Syren i vinen møter den fete laksen og de søte tonene harmoneres med sødmen i sausen.
Glass: Riedels Rieslingglass
Oppskrift: Louise Johanssons lakscarpaccio
PORTVIN TIL PEPPERKAKENE
Gløgg er et vanlig følge til pepperkaker med blåmuggost. Men faktum er at en portvin passer minst like bra, om ikke bedre, å servere til. Portvin kjennetegnes av en delikat sødme med toner av blant annet kaffe, sjokolade og tørket frukt. Sødmen bryter av mot det salte i osten, samtidig som den løfter frem de komplekse smakene både i osten og pepperkakene
Glass: Riedels Portvinsglass
Oppskrift: Pepperkaker med mandel