Presentert av:
Skjerp ferdighetene dine i baren sammen med isekspert Sebastian Solstad Törnell! Her hjelper han deg med å velge riktig is til riktig glass og type drink.
Det er mye å huske på når det kommer til drinker. Type brennevin, blandevann, garnityr – selvfølgelig. Vi vet også at det er viktig å servere i riktige drinkglass for å maksimere smakene. Men isen da? Ja, ifølge Sebastian Solstad Törnell er det få som innser viktigheten av å ha riktig mengde is i drinken.
– En vanlig misforståelse er at isen reduserer styrken i drinken. Men det er helt motsatt. Har du for lite is vil drinken smelte raskere og bli utvannet. Men har du mye is, avkjøler isen seg selv. Da varer den lenger og drinken blir mye mer smakfull, sier han.
Sebastian vil også påpeke forskjellen mellom is og is. Hvordan isen lages, hvilken form og størrelse den har vil også påvirke opplevelsen av drinken. Kanskje det høres kjipt ut? Men det trenger ikke være det. Følg Sebastians fem istips for å få perfekt balanserte drinker!
Cocktails
– En stor isball i en cocktail, for eksempel en Cosmopolitan, er veldig visuelt vakker. Men det har også en funksjon. Isballen har den fordelen at den ikke har noen hjørner. Dette betyr at mindre overflate kommer i kontakt med væsken og at isen smelter langsommere.
Se glasstips
Gin & Tonic
– Samme melodi. Vi ønsker å velge is som kjøler godt og ikke smelter for fort. Små baller har ingen hjørner og smelter derfor langsommere enn små terninger. Hvis du lager en oppskrift på en Gin & Tonic og det kommer i for mye vann, så forstyrres hele balansen i den.
Se glasstips
Longdrinks
– I en høy drink ønsker vi å få en høy kjølighet, så det passer godt med en ispinne. Hvis vi i stedet legger to, tre isbiter i glasset, vil isbitene flyte opp og da blir det ikke kaldt i bunnen av glasset. En lang, solid pinne av riktig lengde tilpasset glasset smelter også langsommere enn flere mindre terninger.
Se glasstips
On the rocks
– I Negroni, Old Fashioned og andre drinker som serveres «on the rocks», handler det om å ha en stor mengde is i glasset. Har du en stor isbit som fyller glasset vil iskulden råde og isen vare mye lenger.
Se glasstips
BOBLE
– Det er noen tilfeller når du vil at isen skal vanne ut drinken – og da er knust is bra. Når den knuste isen smelter, vil drinken være litt slushig. Isen passer til Moscow Mule og Mojito, men også til sterke drinker som Caipirinha. Caipirinha er kun basert på sukkerrørbrennevin, lime og sukker. Hvis du hadde isbiter i, ville opplevelsen vært en helt annen og smaken av ren alkohol ville vært mye mer fremtredende.
Se glasstips