Har du lyst til å prøve en ny oppskrift til Fastelavns i år? Vi lover - Louise Johanssons bao-buns vil ikke skuffe deg.
Den elskede Fastelavnsbollen finnes nå i mange former. En variant alle burde prøve er Bao buns, eller Bao-bollen. Her deler den svenske proffskokken Louise Johansson sitt beste oppskrift.
En bao to die for!
INGREDIENSER
Bao-buns
(ca 15 stk)
25 g gjær
2 dl melk, fingervarm
1 dl sukker
2 ts kvernet kardemomme
1/2 ts salt
3 klype bakepulver
3 klype natron
5 dl hvetemel
2 ss smeltet smør
Bakepapir for dampkoking
Fyll
200 g mandelmassa
0,5 dl vann
0,5 dl melis + litt ekstra til topping
0,5 ts kvernet kardemomme
1 ts vaniljesukker
2 klyper salt
1 dl mandel, ristet og hakket + litt ekstra til topping
5 dl kremfløte, pisket
SLIK GJØR DU
Bao-buns
Bland gjær, melk, sukker, kardemomme og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Bland bakepulver, natron og mel i en separat bolle.
Tilsett de tørre ingrediensene i deigen og elt deigen på laveste hastighet i 10 minutter. Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie.
Elt deigen på et melet bakebord i ca. 1 minutt. Del i 10 jevne biter på ca. 45 gram. Trill til boller og kjevle deretter til rundinger på ca. 10 cm i diameter. Legg på bakepapir. Pensle med smør og brett rundingene slik at de blir halvmåner. La det heve ytterligere i 30 minutter under kjøkkenhåndkle eller plastfolie.
Kok opp en kjele med vann, og plasser dampkokeren oppå. Senk varmen slik at vannet småkoker. Dampkok bao-bollene i ca. 12 minutter, til de er fluffy og myke.
Fyll
Riv mandelmassen grovt. Bland mandelmasse, vann, melis, kardemomme, vaniljesukker og salt. Rør inn mandlene.
Servering
Fyll bollene med mandelfyll og sprøyt på pisket kremfløte. Dryss over litt mandel og pudre med melis.