Presentert av:
Champagne forbindes ofte med midnatt på nyttårsaften, eller med en aperitiff før middagen. I champagneskolen vår forteller vinkelneren Maya Samuelsson om hvorfor champagne også bør nytes til mat, og tipser om viktigheten av å bruke riktig glass for å få den rette opplevelsen.
Maya Samuelsson er så godt som oppvokst på vingårder rundt om i verden. Allerede som spedbarn tok de vininteresserte foreldrene henne med til en vingård for første gang, og som 18-åring utdannet hun seg til vinkelner. Hun har vunnet en rekke prestisjefulle premier, og er engasjert i familiebedriften Vinkällan, som er Nordens største skole for vinkelnere. Vininteressen er en livsstil, og hun brenner for å spre vinkunnskapen. For Maya er vin en måte å heve matopplevelsen på. Hun synes champagne bør inkluderes oftere i menyene, og ikke bare nytes som en drink før middagen.
– Som regel drikker vi champagne før maten, men den passer også ypperlig til mat. Den har et høyt syrenivå og passer til fet mat. Syren sørger for at retten blir litt lettere. Mat som inneholder syre, som fiskeretter, balanseres også med champagnens syre. Champagne takler også mat med mye smak, men bør ikke serveres til rødt kjøtt eller søte retter. Da kan champagnen oppleves som sur, sier Maya.
På samme måte som at mat kan forandre karakteren til champagne, kan glasset du drikker av gjøre det samme.
– Tradisjonelt serveres champagne i to typer glass, flûte og skål. Flûten er rett og smal og beholder boblene bra, men den har for liten overflate for at duften skal kunne nå nesen på den beste måten. Skålen har en større klokke som gir mer duft, men den konsentrerer heller ikke duftene til nesen. Det beste er et glass som er litt bredere på midten for å løfte smakene, men smalere øverst for å konsentrere dem til nesen, sier Maya.
Det fleste vet at temperaturen på drikken påvirker smaken. Den beste temperaturen for champagne avhenger av hva slags type champagne det er. Det finnes to ulike stiler. Om champagnen er «reduktiv», det vil si har toner av grønne frukter som eple og sitrus, skal den serveres kaldere, ca. 6–8 °C. Hvis champagnen er mer utviklet og har mye karakter av brødaktige toner som brioche, smør m.m., skal den serveres noe varmere, ca. 10 °C.
Hvis hele flasken ikke drikkes under middagen, kan den oppbevares i kjøleskap med en champagnestopper. Hvor lenge champagne holder seg frisk er en smakssak, men noen dager er som regel ikke noe problem. Det første som påvirkes når flasken er åpnet, er at mengden bobler reduseres, men lukt og smak kan utvikles etter et døgn i åpnet flaske.