Riedels historie startet for over 260 år siden. Den første fabrikken lå i det som var Christiansthal i kongeriket Böhmen i dagens Tsjekkia. Den lille fabrikken lå langt inne i skogen fordi man trengte treverk til å fyre i ovnene. Der jobbet Maximilians forfedre, som tilhørte godseierens eiendom. Maximilian, som er ellevte generasjon Riedel, driver i dag bedriften. I 1776 ble de frie, og kunne tjene sine egne penger. Da produserte de blant annet vindusglass og knapper. Deretter begynte de å produsere vinglass.
Gjennom årenes løp lyktes det Riedel-familien å bygge opp et mindre imperium på tross av både krig og endrede landegrenser, men når andre verdenskrig brøt ut, endret alt seg. Tyskernes inntog i Tsjekkia førte til at man valgte å sprenge fabrikken for at den ikke skulle havne på tyske hender. I dag gjenreises fabrikken i henhold til originaltegningene. Tett på den gamle fabrikkplassen ligger det en familiegrav gjemt i et skogholt. Området der graven ligger, eies i dag av den tsjekkiske staten, så Riedel-familien har ingen mulighet til å stelle graven eller eventuelt begrave flere familiemedlemmer der. Maximilian er likevel glad for at graven fortsatt finnes, og at de tre første generasjonene Riedel ligger begravet der.
– Det hjelper meg med å forstå historien min, og jeg kjenner meg stolt. Men alt forfedrene mine bygde opp, ble ødelagt under krigen. Den kunnskapen og rikdommen vi besitter i dag, har min far og farfar bygget opp, forteller Maximilian.
Rundt omkring i skogen finnes det tydelige spor av glassfabrikken. Ved å skrape bort litt jord viser Maximilian hvor lett det er å finne små glassknapper, fargede glassbiter og glasskuler som stammer fra forfedrenes produksjon. Han samler selv på små glassknapper, og blir glad når noen finner en han ikke allerede har. Riedel har analysert glasset og sett at sammensetningen er veldig lik den som brukes i dagens produksjon nesten 260 år senere. En av glassbitene Maximilian fant, hadde en klar blåfarge, og han forteller at formelen for fargen dessverre ikke lenger er i Riedel-familiens eie, ettersom de måtte selge alt etter andre verdenskrig for å redde økonomien. De kan produsere lignende farger i dag, men ikke med alle de nyansene som den originale glassbiten hadde.
I mars 1946 ble Claus Riedel, som da var krigsfange i Italia, forflyttet med tog fra Pisa. Ferden gikk mot Tyskland gjennom Alpene i Tyrol, men Claus hadde andre planer enn å bli med dit. 16 år gammel hoppet han av toget i fart og ut i en snøhaug. Det eneste han hadde med seg av eiendeler, var klærne han hadde på seg. Han vandret gjennom Alpene til nærmeste by, der han kom i kontakt med en gammel blind mann som het Daniel Swarowski. Det viste seg at Swarowski hadde hatt Josef Riedel som mentor tidligere i livet. Claus fikk hjelp av Swarowski, og kunne bygge opp livet sitt på nytt. Med den økonomiske hjelpen han fikk, kunne han kjøpe glassfabrikken i Kufstein. I dag produseres alle munnblåste glass og karafler der.
I 1957 designet Claus sitt første drikkeglass, som utmerket seg med sitt enkle og elegante utseende, og han mottok en Grand Prix-medalje fra verdensutstillingen i Brussel. Claus Riedel fortsatte å utvikle drikkeglasset til vinglass, ettersom han fant ut at vinen smakte bedre i en større og avrundet klokke enn i et rett glass.
I 1971 ble Sommeliers-serien, som var de første druespesifikke vinglassene i verden, lansert. Claus var også den første i verden som laget et vinglass med plass til en hel liter vin. Georg Riedel fulgte i fotsporene til sin far og utviklet druespesifikke vinglass, som førte til Vinum-serien, verdens første maskinproduserte druespesifikke glass-serie. Maximilian fortsatte designtradisjonen, og har blant annet designet den prisbelønte O-serien og en rekke nyskapende karafler. Med Riedels lange historie av kunnskap og engasjement er det lett å forstå hvorfor de er så anerkjente i vinverdenen.
Druesorten er en av de viktigste faktorene for hvordan en vin lukter og smaker. I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer.
I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.