Presentert av:
Hva vet du om romstiler og romdrinker? Og i hvilket glass kommer romen til sin rett? Lær deg det grunnleggende i vår hurtigguide!
Rom er en av verdens mest vanlige og populære brennevin. Opprinnelig kommer drikken fra Karibia, men i dag produseres den over hele verden. I motsetning til for eksempel whisky og gin er reglene rundt produksjon av rom relativt løse, noe som gjør at det er stor variasjon i smak og stil. Felles for all rom er at råvaren er 100 prosent sukkerrør.
Stiler & oppbevaring
Rom lages enten av ren sukkerrørsaft eller av rester fra sukkerproduksjon (såkalt melasse) som får fermentere til en alkoholholdig væske. Forenklet kan man si at det finnes to forskjellige typer rom: lys og mørk.
Lys rom:
Lys rom renses og blandes før destillering, og lagres deretter i ståltank i opptil ett år. I noen tilfeller lagres lys rom på eikefat. Så filtreres den med kullfilter etterpå, slik at drikken blir klar i fargen. Smaksmessig er lys rom søt, myk og diskret.
Mørk rom:
Mens lys rom destilleres i kolonneapparater, destilleres mørke romvarianter vanligvis i pot still-apparater. Dette gjør smaksbildet større. Etter destillering lagres romen lengre tid på fat, gjerne mørkbrente eikefat. Jo lengre lagring, jo mørkere og kraftigere rom. Noen ganger tilsettes også karamellisert sukker for å gi romen en skikkelig dyp farge.
Romglass
Mørk rom er noe de fleste velger å nyte som den er, eller som avec til kaffen. For rom i ren form foretrekkes et tulipanformet glass. Glassmodellen brukes ofte på smaksprøvinger, da formen bidrar til å konsentrere aromaene i drikken. Du kan også velge å behandle romen som en whisky og servere den i et rett drinkglass sammen med noen dråper vann eller en isbit.
Romdrinker
Rom er også en umåtelig populær drinkingrediens, spesielt den lyse romen. Den er lett i stilen og er ofte preget av aromaer som frukt og vanilje, noe som balanserer sitrussyrlige ingredienser på en perfekt måte. Fruktige klassikere som Daiquiri, Mojito og Piña Colada har alle lys rom som base. Den mørke romen passer bedre i drinker med styrke og karakter, som Dark & Stormy for eksempel.
SE DRINKTIPS
Desserter
Til slutt er rom utmerket å bruke for å sette smak til desserter. En mørk rom med sødme og aromaer av tørket, eksotisk frukt passer godt til alt fra sjokoladekake til panna cotta. Eller hvorfor ikke legge plommer i romlake, som du så serverer med en kule vaniljeis? En skikkelig favoritt for høstesesongen!
TIL OPPSKRIFTEN