En ginbølge har skylt over Norge og Sverige. Men hva vet du om produksjon, ginstiler og drinker? Vi lærer deg det grunnleggende sammen med Linn og Jacob fra Fjäre Gin.
Gin er sterkt assosiert med England, men modellen for gin kommer egentlig fra Nederland. Det var på 1600-tallet at engelskmennene begynte å lage sitt eget brennevin av einerbær etter inspirasjon fra den nederlandske genever. Brennevinet ble raskt populært og på 1700-tallet drakk engelskmennene nesten like mye gin som øl. På begynnelsen av 1900-tallet foretok ginen en klassetur, fra «fyllegin» til «fingin». Dette takket være lanseringen av klassiske cocktailer som Dry Martini, Negroni og French 75.
At gin igjen har fått en storhetstid skyldes i stor grad økt interesse for gindrikker, men også større utvalg av ginvarianter. I dag produserer både små og store produsenter håndverksmessig gin med personlig preg. Fieruaas Distillery er et lite familiebrenneri i Halland i Sverige som har vært med på å sette landet på ginkartet.
PRODUKSJON
Den enkleste måten å lage gin på er å helle forskjellige essenser i brennevin. Resultatet kalles da kun gin. Destillert Gin er noe helt annet – og det er det som lages i kobberkaret på Fieruaas Distillery.
Destillert Gin produseres ved å omdestillere brennevin på minst 96 prosent alkohol sammen med einebær og andre godkjente krydder. Det er en dyrere metode, men den gir et mye mer smakfullt resultat. Brennevinet som brukes i ginproduksjonen er en nøytral basesprit som er laget av for eksempel poteter, mais eller korn. Basespriten vannes ut og blandes med ønsket krydder. Noen krydder macereres i brennevinet mens andre tilsettes i destillasjonskaret og lekker ut med dampen. Teknologien varierer litt avhengig av produsent og type krydder.
Som ginprodusent har du stor frihet i valg av krydder og aromaer. Bortsett fra at einer skal være dominerende, er det egentlig ingen regler for hvilke krydder som må inngå i gin. Av den grunn er spriten populær blant små produsenter som liker å eksperimentere med smaker. Det er selvfølgelig ikke antall krydder, men kvaliteten og håndteringen som avgjør hvor god en gin blir til slutt. Normalt smaksettes gin med en håndfull forskjellige ingredienser i tillegg til einebær. Noen vanlige eksempler er: korianderfrø, fennikelfrø og sitrus. Det er også disse ingrediensene som sammen med einer og pors danner krydderet i Fjäre Rare Destillered Gin.
Destillert Gin: Destillert Gin produseres ved å omdestillere en nøytral basesprit sammen med einebær og andre godkjente krydder. Einer skal ifølge regelverket være det mest dominerende krydderet. Etter destillering fortynnes ginen til en alkoholstyrke på minst 37,5 volumprosent.
London Dry Gin: En variant av Destillert Gin. Forskjellen er at du ikke har lov til å tilsette krydder eller aromaer etter destillering i en London Dry Gin. Dette betyr at gintypen generelt er tørr i stilen. Navnet London Dry Gin er ikke et opprinnelsesmerke, gintypen kan altså produseres hvor som helst.
Oak Gin: Oak Gin, eller Cask Gin, er en lagret gin. Det spiller ingen rolle om det er en Destillert Gin eller en London Dry Gin, men det er opp til hver produsent å velge stil. Det vanligste er å lagre ginen på eikefat noen måneder etter destillering. Fatlagringen gir ginen en gyllen farge og en fatlagret karakter.
Navy Strength: Navy Strength Gin er, som navnet tilsier, en sterk gin. Etter destillasjon fortynnes den til en alkoholstyrke på 57 volumprosent. Gin-stilen ble skapt på 1700-tallet på forespørsel fra den engelske marinen. De ville sikre at kruttet ombord kunne antennes selv om det tilfeldigvis hadde fått gin på seg, derav endte det på 57 volumprosent.
Det er ikke for ingenting at gin er en av verdens mest populære drinkingredienser. De typiske aromaene av einer, sitrus og urter løfter smaken i mange drinker og cocktailer. I videoen blander Linn og Jacob to favorittdrinker, der deres Rare Distilled Gin virkelig yter seg selv rettferdighet. Hva med en appelsinduftende GT eller en Dry Martini med en vri?
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.