FRA KILDEN TIL KJELLEREN
Vi møter vinkelneren Maya Samuelsson i Stockholm for å bli med henne til noen av favorittstedene hennes. Vi starter på familiebedriften Vinkällan Dryckesutbildningar, som de også kaller kunnskapens kilde, og avslutter på Mayas favorittsted Operakällaren.
Maya tar imot oss på Vinkällan ikledd tøfler og volangbluse. Maya er datter av Dick Samuelsson, som startet med vinkelnerkurs i bedriften Vinkällan for 20 år siden. Interessen for vin var ikke så stor på den tiden, og de fleste som kom på kursene var restaurantsjefer og andre som hadde jobbet lenge i bransjen.
– Nå ligger Sverige i forkant når det gjelder vinkunnskap, sier Dick. De som går på kursene i dag, er alt fra unge personer som nettopp har kommet ut i arbeidslivet, privatpersoner som har stor interesse for vin, til bar- og restaurantmedarbeidere.
Det er en herlig familiær følelse når vi kommer inn på Vinkällans kontor og møter både mor Britt og far Dick. I gangen står en kurv med lånetøfler for at gjester og studenter skal kunne føle seg som hjemme. De ulike rommene er fylt med eldre møbler, personlige ting, diplomer, vinflasker og kunstverk. Et av kunstverkene, som kalles «Den innbilske», består av tremenn som kaster seg ut fra en stor høyde og gjør salto. Dick forteller at det tilhørte bedriften Vin & Sprit, der han jobbet tidligere, men at det forsvant under en flytting. Dick lette og fant det til slutt i Åhus, hos Absolut Vodka. Han fikk ta med seg kunstverket til Vinkällan, der det har blitt hengt opp på nytt og pryder et av konferanserommene. Dick har, med tillatelse fra kunstneren Hans Bartos, omdøpt det til «Den håpefulle» i stedet.
– Det symboliserer hvor usikkert det er å kaste seg på en utdanning og deretter lande på beina som nyutdannet vinkelner, sier Dick.
Allerede som barn var Maya med foreldrene til en vingård i Provence, der Dick holdt kurs tre ganger i året. Ettersom Dick har stor interesse for duft og smak, lærte Maya og broren hennes også tidlig å lukte og smake på ulike ting for å gjette hva det var. Kunnskapen fikk de med seg tidlig i livet, og det er derfor ikke rart at både Maya og broren hennes jobber i familiebedriften.
Når Vinkällan har kurs, bruker de å legge deler av dem til restauranten Glasade Gången, som ligger rundt hjørnet fra kontoret. Restauranten tilpasser dagens meny etter hvilket tema Vinkällan har på kursene. Er temaet spansk, kan alle restaurantgjestene spise spansk den dagen. På Glasade Gången jobber profesjonelle kokker, men også mennesker med funksjonsnedsettelser.
– Hvis jeg har hatt en tøff dag på jobben, reiser jeg hit for å bli glad, for her er det en spesiell energi, sier Maya, samtidig som flere ansatte kommer frem og hilser og klemmer henne.
Maya reiser en del i jobben som lærer. Hun reiser rundt i Sverige for å holde kurs, men det blir også mange reiser utenlands for å lære mer om ulike land og deres viner. Selv om Maya elsker det hun gjør, minner kroppen henne på at hun lever et stressende liv. Trening er blitt en viktig del av livet hennes - slik håndterer hun stresset.
Maya begynte å trene i foreningen Sofiaflickorna allerede som fireåring, og hun har deltatt i USM, JSM og SM. Det gikk veldig bra for laget hennes i konkurranser, og de var topp ti i Sverige, forteller hun. Vi besøkte en av Mayas favorittidrettshaller, der de har fine gymsaler. Hun viser at hun fortsatt har det i seg, når hun lett som en plett står på hendene i salen. Maya sluttet med turn da hun var 19 år, men tok det opp igjen da hun var 24. Nå har hun imidlertid en pause på grunn av en nakkeskade. I dag trener hun heller på treningssenter 4–6 ganger i uken, og noen turnøvelser er en del av treningen for å styrke kroppen.
Maya har også konkurrert mye som vinkelner, både i SM tre ganger, der hun har kommet på tredje plass alle gangene, og med sommelierlandslaget. Landslaget trenes av treneren Sören Polonius, og de er fem på laget.
I fjor reiste laget til Argentina for å trene med og støtte lagmedlemmet Arvid Rosengren som konkurrerte i og vant Sommelier VM. Det å vinne VM er veldig stort. Spesielt med tanke på hvor lite Sverige er i vinsammenheng. De landene som har vunnet flest ganger, er Frankrike og Italia. Sverige har to seire, og Arvid er regjerende verdensmester.
Operakällaren er et annet av Mayas favorittsteder. Dit kan hun trekke seg tilbake for å slappe av og pugge før konkurranser. Der jobber flere hun kjenner, blant annet restaurantsjefen Carl Frosterud, som er en nær venn av henne. Han pleier å hjelpe henne med treningen. Maya har en spesiell plass på Operakällaren, der hun sitter og pugger, eller bare tar et glass champagne.
– Her pleier jeg å sitte med blokk og penn og gjette hva Calle har helt i glasset i blindtestene, sier Maya når vi kommer til Operakällaren.
Det er bra å øve blant andre flinke vinkelnere for å gjette på druer og ta tiden på seg selv før kommende konkurranser der presset er stort, både kunnskapsmessig og psykisk. Andre som har hjulpet Maya mye før konkurranser, er Sören fra landslaget og broren Filip.
– Fordelen med Filip er at han både kan vin og kjenner meg godt, slik at han vet hvor hardt han kan presse meg og få det beste ut av meg, forklarer Maya. Maya pleier også å treffe personer med stor kunnskap om kaffe, sigarer, sprit og vinglass for å friske opp kunnskapen når konkurransen nærmer seg.
Blant annet har Steffo Törnqvist hjulpet henne med sigarkunnskapen, og Sundqvists egen glassekspert Jane Sandström har kurset Maya i Riedels sortiment og glassklokkens betydning for opplevelsen av vinen.
– Under konkurransene kan det komme spørsmål der jeg for eksempel må være oppdatert på hvilke vinglass som hører til de ulike druene, forteller Maya.
Tross sin unge alder har Maya blitt et kjent ansikt i vinkretser, og hun er ofte på TV4 der hun både gir vintips og har vin- og champagneskole.
– Det var Bengt Frithiofsson som anbefalte meg til TV4, ettersom han ville bryte trenden med at det er flest menn som jobber som vineksperter på TV, forteller hun.
Den første gangen de spurte, ble det ikke noe, men den andre gangen passet det bedre, og nå er Maya glad for at hun fikk litt mer erfaring før hun tok på seg jobben i TV-ruten. Da Bengt sluttet i TV4, var Maya lei seg for at han skulle slutte, men samtidig var hun glad for å ha hatt ham som mentor og coach. Det er store sko å fylle, men om det er noen som kan klare det, er det Maya Samuelsson.