Prøv tataki! En frisk rett med skiver av fisk eller storfekjøtt. Her byr proffkokken Øyvind Dalelv på sin beste oppskrift med laks.
Tataki er en populær liten rett i Japan. Hovedråvaren er fisk eller storfekjøtt som stekes raskt på høy varme, for deretter å skjæres opp i tynne skiver. Kjernen skal være rå. Øyvind Dalelvs variant med laks, serverer han med kålsalat og en klassisk ponzusaus.
Lekkert, raskt å lage – og utrolig godt!
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Tataki
300 g laks, ryggfilet
1 ts chiliflak
Rapsolje, til steking
Salt og pepper
Ponzu
2 dl soyasaus
1 ts sesamolje
1 ts hvitløk, finhakket
1 stk ingefær, finhakket
1 stk lime, saft
1 stk chili, strimlet
Kålsalat
1 liten spisskål
1 potte koriander, finhakket
Sesamolje
1 stk lime, saft
Sesamfrø, hvite og svarte
Vintips!
Passer godt med en lett og frisk hvitvin.
SLIK GJØR DU
Gni laksen inn med sesamolje, slik at krydderet fester seg. Krydre laksen med chiliflak, salt og pepper. Varm opp olje i en stekepanne på høy varme og stek laksen raskt i en stekepanne med "ryggsiden" ned i maks 5 sekunder. La laksen hvile og skjær den deretter i sashimiskiver. (Fisken kan også skjæres først i skiver og flamberes med en gassbrenner.)
Bland soyasaus og sesamolje. Tilsett hvitløk, ingefær og chili. Smak til med lime.
Skjær spisskålen i tynne strimler. Vend kålen med koriander, litt sesamolje, lime, salt og sesamfrø.
Til servering
Legg kålsalaten i bunn, og dander laksen i skiver over. Topp med Ponzu – og pynt med koriander.
Tips: Du kan også tilsette koriander i ponzusausen.