Dekantering eller lufting av vin? Med en karaffel kan du enkelt fremheve smak og aroma i favorittvinen din. Lær hvordan – og hvorfor – når vinekspert Liora Levi guider deg gjennom de vanligste utfordringene.
DEKANTERE ELLER LUFTE?
Når man dekanterer en vin handler det hovedsakelig om eldre rødviner med bunnfall eller yngre viner laget uten filtrering. Sedimentet – eller bunnfallet i eldre viner ønsker man å unngå, da det gir grumsete vin og ubehagelig smak.
Unge viner – både røde og hvite – trenger å luftes i en dekanter. Kontakten med oksygenet hjelper vinen til å åpne seg og å utvikle sitt potensialet. Vinen blir mykere, samtidig som smak, duft og aromaer fremheves og blir tydeligere.
RENGJØR KARAFFELEN OG KONTROLLER VINEN
Før dekantering eller lufting er det viktig å smake på vinen for å sjekke at den er god. Start med å envinere karaffelen – det vil si å skylle karaffelen med den samme vinen som skal dekanteres.
- Start med å helle en liten mengde vin i et glass og før den over i karaffelen.
- Snurr vinen rundt i karaffelen for å fjerne snusk og evnt rester.
- Hell vinen tilbake i glasset og lukt. Pass på at den ikke lukter defekt, som råtten løk eller aceton.
- Smak på vinen i glasset for å dobbeltsjekke at den føles god.
Lukter og smaker vinen som den skal – ja, da er du klar til å begynne.
SLIK GJØR DU FOR Å DEKANTERE EN VIN
For en vin med sediment er første steg å la flasken stå oppreist i en god stund, slik at bunnfallet synker til bunnen. Under selve dekanteringen kan du bruke en lyskilde, for eksempel et stearinlys eller mobilens lommelykt, for å lettere se når bunnfallet nærmer seg flaskeåpningen.
Hold karaffelen over én side av lyskilden, og plasser halsen på vinflasken rett over lyset. Hell så vinen forsiktig over i karaffelen. Fortsett til du ved hjelp av lyset ser at bunnfallet nærme seg munningen på flasken. Slutt da å helle. Sjekk vinen og hold karaffelen opp mot lyskilden for å være sikker på at du ikke ser noe bunnfall.
Ønsker du å få all vinen ut av flasken? Da kan du sile den resterende vinen gjennom et kaffefilter for å fjerne bunnfallet.
SLIK GJØR DU FOR Å LUFTE EN VIN
De fleste viner fra polet er unge og trenger kun lufting. Et alternativt og litt underholdende triks er å "sjokk-lufte" vinen ved å helle flasken raskt og kraftig ned i en karaffel. Her trenger du ikke være forsiktig – tvert imot får vinen gjerne sprute og skvulpe slik at den kommer raskere i kontakt med oksygenet. Du kan også virvle karaffelen noen ganger før du serverer vinen, for å eksponere den ytterligere. Klar!
Druespesifikt med Riedel
Ta neste steg! I Druespesifikt med Riedel går Liora gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer– og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.