Dekantering eller lufting av vin med en karaffel er et enkelt triks for å trekke ut maksimal smak og aroma fra favorittflasken din. Men hvordan gjør du det – og hvorfor? Vinekspert Liora Levi vet alt om det!
DEKANTERE ELLER LUFTE?
Når man dekanterer en vin handler det hovedsakelig om eldre rødviner med bunnfall eller yngre viner laget uten filtrering. Sedimentet – eller bunnfallet – i seg selv er ikke farlig, men heller ikke særlig godt. Dessuten kan det gjøre vinen grumsete.
Unge viner – både røde og hvite – trenger sjelden dekanteres for å fjerne bunnfall. I stedet har den godt av å luftes i en karaffel, da kontakten med oksygenet hjelper vinen til å utvikle seg og blomstre. Vinen blir mykere samtidig som smak, duft og aromaer fremheves og blir tydeligere.
RENGJØR KARAFFELEN OG KONTROLLER VINEN
Før du starter dekanteringen eller luftingen, er det viktig å teste slik at det ikke er noe galt med vinen. Dessuten er det lurt å envinere karaffelen, det vil si å rengjøre karaffelen med den samme drikken du skal dekantere i neste trinn. Start derfor med å helle en liten prøve av vinen i et glass. Hell vinen i karaffelen og snurr rundt et par ganger for å fjerne støv eller andre rester. Hell vinen tilbake i glasset og lukt på den slik at den ikke lukter bedervet eller defekt, for eksempel råtten løk eller aceton. Smak på vinen for å dobbeltsjekke at den føles god. Lukter og smaker vinen som den skal? Bra, da er du klar til å begynne.
SLIK GJØR DU FOR Å DEKANTERE EN VIN
For en vin med sediment er første steg å la vinflasken stå en god stund før du begynner å dekantere. Dette sikrer at bunnfallet samler seg i bunnen av flasken. Det andre trinnet er å bruke en lyskilde under dekanteringen. Et stearinlys fungerer utmerket, det samme gjør lommelykten på mobilen.
Hold karaffelen til den ene siden av lyskilden. Plasser halsen på vinflasken rett over lyset og hell vinen forsiktig i karaffelen langs halsen. Fortsett til du ved hjelp av lyset ser at bunnfallet begynner å nærme seg munningen på flasken. Slutt å helle når dette skjer. Sjekk vinen og hold karaffelen opp mot lyskilden for å være sikker på at du ikke har noe bunnfall. Ønsker du å få all vinen ut av flasken? Da kan du sile den resterende vinen gjennom et kaffefilter for å fjerne bunnfallet.
SLIK GJØR DU FOR Å LUFTE EN VIN
Er karaffelen rengjort og vinen sjekket? Da kan du starte lufteprosessen. Den enkleste måten å lufte vinen på er å helle flasken rett opp og ned i karaffelen. Her trenger du ikke være forsiktig – tvert imot får vinen gjerne sprute og skvulpe slik at den kommer raskere i kontakt med oksygenet. Du kan også virvle karaffelen noen ganger før du serverer vinen, for å eksponere den ytterligere. Klar!
Druespesifikt med Riedel
Ta neste steg! I Druespesifikt med Riedel går Liora gjennom noen av våre favorittdruer – og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
I Druespesifikt med Riedel går vineksperten Liora Levi gjennom noen av våre favorittdruer– og hvilken type glass som kreves for at vinen skal komme til sin rett.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.