POKÉ NAM-NAM!
Poké (uttales «poh-key») må ikke forveksles med en annen trend, der man jakter små pokemon i gater og smug. Dette er en hawaiisk rett som var typisk for surfere, men som i dag selges på hvert eneste gatehjørne på Hawaii.
Ordet betyr å dele eller skjære i biter, og retten har spredd seg i voldsom fart over hele verden. Poké kom til California med surfekulturen og er svært populær. Også her hjemme har det vært skrevet en del om den trendy maten, som er en blanding av sushi og salat servert i en skål.
Skal du til Sverige, finnes det i Stockholm allerede to restauranter som serverer poké: Hawaii Poké og A Bowl Poke. Poké kan sies å ha oppstått idet mennesker fra hele verden møttes på Hawaii og brakte sammen sine ulike matkulturer. Den opprinnelige poké inneholder rå tunfisk i terninger, hakket sølvløk, vårløk, salt, soya og sesamolje som blir blandet sammen. Retten kan imidlertid varieres i det uendelige. Nå for tiden spises den ofte med ris, grønnsaker, frukt, sjøgress og nøtter.
Poké er hurtigmat som er lett å tilberede, lett å like og dessuten sunn. Etter utbredelsen over kloden har den fått et streif av japansk påvirkning, og vi kommer sikkert til å få se mange varianter av den hawaiiske retten etter hvert som den blir stadig mer populær. Fisken i poké er som regel skåret i tykke biter og blandet som en salat. Det klassiske fiskevalget er tunfisk eller blekksprut, men de kan gjerne byttes ut med norske fiskesorter som laks, torsk og lysing.