Presentert av:
Naturvin, økologisk vin, veganvin. Etikettene på vinflaskene blir stadig flere og vanskeligere å forstå. Vineksperten Jens Dolk hjelper oss å finne ut hva som er hva.
Vi begynner med naturvin. Et moderne fenomen – kan man tro. Faktum er at naturviner har vært på markedet siden vinproduksjonens begynnelse. Det finnes ikke noe regelverk for vinene, men felles for dem er at de blir fremstilt med liten ytre påvirkning. De dyrkes uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Under produksjonen får vinen spontangjære med naturlig gjær. Vinen blir ikke filtrert, lagres ikke på eikefat og det tilsettes kun en liten mengde svovel.
Jens forklarer at tilsetningsstoffene, spesielt svovel, er grunnlaget for debatten om naturviner. I vinproduksjon brukes svovel både som konserveringsmiddel og som stabilisator. Fordi naturvinprodusenter unngår svovel blir vinen mer ustabil. Naturviner kan til og med variere fra flaske til flaske.
– Ideen er jo riktig. Å påvirke så lite som mulig. Men smaken blir jo utrolig annerledes.
Økologiske viner har lignende begrensninger som naturviner, selv om de er mindre strenge. Druene skal være økologisk dyrket, uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Derimot er bruk av svovel, tilsetningsstoffer og prosessmidler tillatt – men kraftig begrenset. For noen år siden var det nok at vinen besto av økologisk dyrkede druer for å få kalles økologisk. Nå må begge krav være oppfylt. Derfor er det forskjell på økologisk vin og økologisk dyrket vin.
Jens synes at det er litt rart at vi i dag snakker om økologisk dyrking og økologisk vin som noe spesielt.
– Om vi går 60 år tilbake i tid så var jo alle viner økologiske, sier han.
Slik er det. Kjemiske sprøytemidler kom først med det moderne jordbruket på midten av 1900- tallet. Før i tiden brukte man naturlige stoffer, som kobbersulfat og svovel, for å holde skadedyr og ugress borte. Noe annet som er forandret er måten å klarne vin på. Før var det vanlig å bruke produkter fra dyreriket for å fange opp urenheter i vin. Ikke kjøtt – men for eksempel eggehvite, gelatin eller melkeprotein. Noen vinhus bruker fortsatt denne metoden. Men det er mye vanligere å klarne vinen ved hjelp av finmaskete filter. Dette er en positiv nyhet for vegetarianer og veganer, da det ikke gjemmer seg noen spor av animalske produkter i de nye vinene.
Naturvin
I dag finnes det ikke noen offisiell definisjon av naturvin, det er opp til hver vinprodusent å bruke betegnelsen. Forenklet handler det om at vinen skal være så lite påvirket som mulig under produksjonen. Økologisk dyrket, ingen tilsetningsstoffer og kun naturlig gjær.
EKOLOGISKT VIN
For at en vin skal få kalles økologisk må to krav være oppfylt. Dels skal druene være økologisk dyrket, uten sprøytemidler eller kunstgjødsel. Dels skal mengden tilsetningsstoffer og svovel i vinen være kraftig begrenset
Veganvin
Noen viner blir klarnet ved hjelp av eggehvite, gelatin eller melkeprotein. Stoffet er fjernet i den ferdige flasken, men i teorien kan det finnes mikroskopiske spor. Den som vil unngå disse skal se etter veganmerket vin på hyllen.