I Global-kniven veves er japansk filosofi, tradisjonelt håndverk og moderne design sammen til et enkelt, stilistisk uttrykk. Dette gjøres blant annet i hendene på de kunnskapsrike knivprodusentene i Yoshikin-fabrikken, som produserer hver enkelt kniv med stor nøyaktighet og presisjon.
Produksjonsprosessen for en Global-kniv er mildt sagt avansert. Bak hver enkelt kniv ligger et detaljert og tidkrevende arbeid utført av knivmakere med lang erfaring i bransjen. Her samler vi mennesker med banebrytende kompetanse som dekker alle de forskjellige trinnene som til sammen utgjør Global-kniven. For knivmakerne i Globals Yoshikin-fabrikk i Japan er de forskjellige arbeidsområdene klart og tydelig definert. Der én person er spesialisert på sveising eller sliping av knivblader, arbeider en annen med kromatisering av skaft eller polering.
En av flere knivmakere som jobber i Yoshikin-fabrikken, er Masahiro Hori, som har jobbet for Global i over 27 år. Her er han ansvarlig for produksjonen av skaftene til Global-knivene – en oppgave som krever både erfaring og presisjon.
– En av oppgavene mine er å fylle skaftene med havsand, slik at kniven får en vekt som gir den perfekt balanse, sier han.
En fellesnevner for håndverket bak Global-kniven er at det i stor grad er sentrert rundt knivmakerens egen erfaring og intuisjon. Selv om noe av produksjonsarbeidet har blitt automatisert de siste årene, er det til syvende og sist fingerferdigheten - det tradisjonelle håndverket - som er mest verdsatt. Betydningen av dette er spesielt tydelig på et av de siste trinnene av Global-knivens produksjonsprosess: den siste slipingen av kniven. Her blir hver enkelt kniv slipt for hånd før den får lov til å forlate fabrikken.
Masatoshi Shimotori har jobbet som slipemester i over 47 år og har i dag det endelige ansvaret for slipingen av Global-kniven. Han forklarer hvor viktig det er å prioritere den enkeltes intuitive følelse i den siste fasen av knivproduksjonen.
– Den siste slipingen av knivene sitter i hånden. Spørsmålet om når den er ferdig er mer en følelse enn et målbart faktum, sier Masatoshi.
Tradisjonelt håndverk har stor betydning for Global, og det samme har fornyelse og utvikling av virksomheten. Å være i forkant er viktig, og knivproduksjonsprosessen blir stadig bedre. For hver ny kniv streber du etter å komme lenger og gjøre det bedre, etter å heve teknologien og håndverket enda et nivå. Etter å ta vare på hver enkelt Global-kniv med omhu og presisjon, før den forlater fabrikken og ender opp i hendene på matentusiaster over hele verden.
For å opprettholde en skarp egg må du av og til slipe kniven din. Her viser Sebastian Petterson fra det svenske kokkelandslaget hvordan du sliper med Yaxells slipesteiner.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.