Presentert av:
Hvit, rød, musserende eller rosé? Å velge riktig vin til påskemiddagen er ikke helt enkelt. Vi har spurt vineksperten Jens Dolk om tips på drikke til påskefeiringen.
Lammelår, gravlaks og fargeglade primører er klassiske innslag på påskebordet. Men hvilke drue er egentlig best? Vi stilte spørsmålet til vineksperten Jens Dolk. Jens har jobbet med mat og drikke i hele sitt voksne liv, så hvis det er noen som vet hvilke smakkombinasjoner som kreves for at smakløkene skal danse så er det han.
– Når påskemiddagen skal frem tenker nok de fleste på påskeøl og akevitt. Men det gjør ikke jeg. Jeg tenker på Riesling, rosé, iskald Pinot Noir og ”romtemperert” Syrah, forteller Jens.
Her kommer Jens med vintips til noen av våre beste retter på påskebordet.
RIESLING TIL GRAVLAKS
– Til gravlaks med sennepsaus er en halvtørr Riesling fra Tyskland perfekt. Den kan være tørr også, men da må den ha mye fruktsødme. Altså lukte og smake moden frukt. Det søtsyrlige i disse vinene er supert sammen med den fete laksen og det søte i sausen. Søtt sammen med søtt blir ikke mer søtt men faktisk mindre søtt.
Glass: Riedels Rieslingglass
PINOT OG VEGETARISK
– Til alle grønne retter på påskebordet drikker jeg gjerne en avkjølt rødvin av druen Pinot Noir. Javisst! Legg vinen i kjøleskapet noen timer før middagen så den blir straks under 10 grader. Når man avkjøler en rødvin forandrer den nemlig smak. Vinen oppleves som mindre besk og syrligheten øker. På den måten blir den røde vinen mer grønnsakskompatibel. Synes du høres merkelig ut? Prøv! Hvis du ikke tør kan du følge mitt andre tips: en flaske sydfransk rosé fra Provence.
Glass: Riedels Pinot Noir-glass
SYRAH TIL LAM
– Lam. Her kan det ikke bli feil. Iallefall ikke når vi snakker om lam sammen med rosmarin, hvitløk og smør. Her blir stort sett alle rødviner gode å drikke til. Helst drikker jeg viner fra Rhônedalen i Frankrike hvor druen Syrah dominerer. Mørk bærighet, krydderhet, beskhet, syrlighet og kirsebærtoner er ypperlige til klassiske retter av lam. Men hvorfor ville jeg ha romtemperert i situasjonstegn i teksten over? Jo, for selv om vi har lært oss at røde viner skal serveres ved romtemperatur så mener man ikke 22 grader som vi ofte har i våre moderne hjem i dag. Nei, også disse vinene trenger en stund i kjøleskapet og skal aldri serveres over 20 grader. Rødvin som serveres for varm blir ganske smakløs og smaker kokt.
Glass: Riedels Syrahglass