Hva skiller en cognac fra en brandy? Og i hvilket glass fungerer drikken best? Her er noen raske fakta for deg som ønsker å lære mer om Cognac.
Stil, stavemåte, VO og XO... Cognac er en drikke som reiser mange spørsmål. La oss starte med å sortere ut det mest grunnleggende - hva er egentlig cognac? Cognac er en type brandy, altså en destillert vin som lagres på eikefat. Det som er spesielt med cognac er at den er beskyttet av sin opprinnelse. Bare cognac fra vinområdet Cognac i Frankrike kan kalles cognac, på samme måte som bare musserende vin fra Champagne kan kalles champagne. Imidlertid er det ingen forskjell mellom cognac og konjakk. Det er bare to forskjellige måter å stave drikken på.
DRUER I COGNAC
Cognac er laget av vin fra grønne druer. Den mest populære cognacdruen heter Ugni Blanc. Totalt åtte forskjellige druer er tillatt i drikken, men i denne sammenhengen er andre druer få. Ugni Blanc gir en syrlig og alkoholsvak vin som er veldig bra egnet for destillasjon. Det faktum at cognac er laget av druesaft gir spiritdrikken en naturlig fruktsødme, noe som skiller cognacen fra whisky og andre brennevin laget av korn. Typiske innslag i en lagret cognac er tørket frukt, vanilje, nøtter og sjokolade.
LAGRES MINST 2 ÅR
I følge loven må all cognac lagres på fat i minst to år. Nøyaktig hvor lenge den har vært på fatet kan være vanskelig å lese fra etiketten. "VO" og "XO" står for eksempel for "Very Old" og "Extra Old", noe som ikke sier så mye for de uerfarne.
En forklaring på de vanligste begrepene:
*** eller VS - lagret i minst 2 år
VSOP, Reserve eller VO - lagret i minst 4 år
Napoléon eller Excellence - lagret i minst 6 år
XO, Extra, Or eller HorsdAge - lagret i minst 10 år
PASSER I GLASS OG KLOKKE
Hvilket glass er det beste cognacglasset? Her er noen forskjellige alternativer. Hvis det hovedsakelig er smaken du ønsker, er et tulipanformet glass å foretrekke. Glassmodellen brukes ofte i smaksprøver, ettersom formen bidrar til å konsentrere aromaene i en cognac. Du kan også velge å behandle cognacen din som en whisky og nyte den i et rett drinkglass sammen med en dråpe vann eller to. Til slutt er cognacklokken det opplagte valget for de som verdsetter stil og følelse.
PASSER TIL DRINKER
De fleste drikker nok cognacen som den er, eller som en avec til kaffen. Det mange ikke vet er at cognac også kan brukes som base i drinker. Cognac og sitrus er for eksempel en god kombinasjon som vi blant annet finner i den klassiske Sidecar. En annen fin cognacdrink er Bombardino. Det er en kremaktig historie krydret med cognac og egglikør - perfekt å servere som avslutning på middagsfesten!
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.