Presentert av:
Først var det øl og gin. Nå er det siderens tur til å gå inn i det fine rommet. Vi lærer deg alt du trenger å vite om den nygamle epledrikken.
Tørr, halvtørr, søt og syrlig. Sider er en drikk som kommer i mange forskjellige former. I dag produseres sider som et håndverk med samme verdighet som mikrobryggerøl. Prøv gjerne å drikke en tørr sider med humle til maten i stedet for øl. Eller hvorfor ikke bytte dessertvinen mot svensk issider?
Nedenfor kan du finne din favoritt og fylle på med sider-kunnskap før neste middagsfest.
SIDERENS BEGYNNELSE
Tørr sider har blitt drukket i tusenvis av år og har sitt utspring i det romerske imperiet. Romerne knuste epler i trebrett, og lot saften gjære og bli alkoholholdig. Epledrikken ble populær og spredte seg med de romerske soldatene til Spania, Frankrike og Storbritannia. I disse tre landene er det en sterk sider-tradisjon også i dag. Stilen varierer litt avhengig av land. Mens spansk sider ofte er stille og ufiltrert, er fransk sider sprudlende og usøtet. Den britiske varianten er den som ligner norsk tørr sider mest, takket være en fremtredende fruktsmak og en liten bitterhet fra skallet.
EPLER OG PÆRER
Definisjonen av sider er flytende. I Norge och Sverige skiller man ikke mellom epler og pærer, men kaller drikken for sider uansett juicebase. I Storbritannia og Frankrike har drikken to forskjellige navn: henholdsvis "sider" og "perry" og "sider" og "poire". Andelen alkohol i flasken varierer også. Norsk sider er tilgjengelig både med og uten alkohol. Alkoholinnholdet i sider kan være opptil 10 prosent i typer som er laget av epler med mye sukker.
GOD TIL MAT
Sider er en hyggelig måltidsdrikke. Syrligheten og fruktsødmen gifter seg godt med mange forskjellige matretter, mens det lave alkoholinnholdet gjør drikken til en god tørstslukker. Prøv gjerne en frisk, musserende sider som aperitiff eller til ostefatet. Videre passer en tørr eplesider perfekt for retter som vanligvis matches med en tørr hvitvin. Noen eksempler er fisk, sjømat, lyst kjøtt og retter med hint av syre. Hvis du i stedet leter etter et alternativ til øl, bør du gå for en eplesider med smak av humle. Svensk issider, laget av frosne epler, er et perfekt tilbehør til alle desserter som inneholder eple.
GOD I VINGLASS
Hvilket glass er best for sider? Generelt er det bedre å servere sider i et glass med stett enn et glass uten stett, fordi det gjør at drikken holder seg kjølig lenger. Faktisk gjør vinglass ofte en utmerket jobb med å forbedre drikkeopplevelsen. En halvtørr og fruktig sider passer godt i en sjenerøs rødvinsklokke, gjerne med en rett seksjon øverst. Formen gjør at aromaene kommer frem, samtidig som søtheten i sider blir mindre merkbar. En tørr eplesider nytes i stedet bedre i et rettere rødvinsglass, hvor drikken oppleves med like store deler nese og munn. Issideren smaker best i et ovalt hvitvinsglass. Formen skaper en perfekt balanse mellom eple-aromaer, syre og sødme.