Presentert av:
Vil du ta hjemmebaren din til et nytt nivå? Se her! Sammen med drikkeeksperten David Kringlund har vi utarbeidet en veiledning med alt fra redskap til brennevinstyper og glass.
Drinktrenden i Norge er sterkere enn noensinne – ikke minst på hjemmebane. Stadig flere blar i cocktailbøker og ser drinkfilmer for å finne inspirasjon til nye oppskrifter.
Men hva er den strakeste veien til bedre drinker? Det spørsmålet stilte vi til drikkeeksperten og YouTuberen David Kringlund. Ifølge David er det noen ting det er lurt å tenke på. For det første må du øve på å blande drinker, rent praktisk. For det andre må du fylle på med ny kunnskap for at du lettere skal forstå hvilken type drinker du liker.
– Det er ikke noe som er rett eller feil. Det kan kanskje være foretrukne rammer som man burde forholde seg til. Men det avgjørende er jo at drinken smaker godt. Og smaken er det jo bare du som kan vurdere, sier han.
David vil gjerne fremheve hvor viktig en godt planlagt hjemmebar er. Å lykkes med en GT eller Margarita krever selvfølgelig de rette ingrediensene, men også redskapene og glassene er en viktig del av drinkblandingen.
– Rett glass til rett drink er virkelig å foretrekke. Det er en av de rammene jeg synes man skal forholde seg til. Ulike drinkglass har en rekke ulike små funksjoner og finesser, og derfor er det viktig med spesielle drinkglass, mener David.
GODE BASISBRENNEVINER
1. Whiskey – Mange velger å drikke whiskey bar, men det er et brennevin som også gjør seg ypperlig som basis i drinker. Det er for eksempel hovedingrediensen i Whiskey Sour og klassikeren Old Fashioned. To drinker som er vel verd å prøve!
2. Vermut – Vermut fåes i en tørr, lys variant og en søtere, rød variant. Bruk den lyse til Dry Martini og den røde til Milano Torino. Milano Torino er forgjengeren til Negroni og en stor favoritt hos David. Drinken blandes av like deler campari (fra Milano) og vermut (fra Torino).
3. Rom – Rom finnes også i en mørk og en lys variant. Dark & Stormy er en populær drink med mørk rom, mens Mojito og Daquiri er eksempler på drinker med lys rom. David vil gjerne slå et slag for den syrlige Daquiri, som han synes lett havner i skyggen av Mojito.
4. Gin – Drinker med gin har fått et skikkelig oppsving de siste årene. Her finner vi naturligvis GT, og gin er også hovedingrediensen i en velbalansert Dry Martini. For den som ønsker en lettere drink, er Tom Collins et godt tips! Her får ginen følge av sukkerlake, sitron og sodavann.
5. Tequila – Tequila er mer enn bare shots. Det passer godt sammen med sitrusfrukter og er basisen i flere friske sommerdrinker. Margarita er en selvskreven favoritt, men David nevner også Paloma som en stigende stjerne. Kombinasjonen av tequila og grapefruktsoda gir både fantastisk farge og smak.
6. Vodka – Vodka passer like godt til syrlige som til søte drinker. Hvis du blander vodka med sitron, sukkerlake, eggehvite og sodavann, får du en frisk og fluffy Vodka Fizz. Hvis du i stedet velger kaffelikør og melk, får du en White Russian i glasset – en utrolig populær dessertdrink!
SE FLERE DRINKTIPS
GODE REDSKAPER I BAREN
1. Korketrekker/flaskeåpner – to i én! Pulltex populære Pulltaps er vel i første rekke kjent som korketrekker, men faktum er at den også har en flaskeåpner som kan felles ut. Det er ikke tilfeldig at bartendere over hele verden bruker denne åpneren.
2. Cocktailskje – En cocktailskje med ekstra langt skaft som du trenger til blant annet å røre rundt i høye drinkglass og mikseglass. Cocktail Clubs skje har et spiralformet mønster på skaftet som gjør at du kan lage imponerende, lagvise drinker.
3. Jigger – Bland drinker som en proff! Med en jigger, eller målebeger, kan du raskt og enkelt helle opp rett mengde drikke i glasset. Begeret er vendbart og rommer 2 cl i den ene enden og 4 cl i den andre.
4. Shaker – Dette er et must i enhver hjemmebar. En shaker trenger du til alle drinker som skal ristes før servering, alt fra cocktails med tyktflytende sukkerlake til drinker med knust is eller skummende eggehvite.
5. Strainer – Har du en drink som skal blandes med is, men drikkes uten is? Da er en strainer, eller drinksil, et nyttig redskap. Ved å holde silen over åpningen på shakeren kan du helle ut drinken uten at isen følger med
6. Muddler – En muddler er bartenderens svar på en morter. Når du støter ferske urter, krydder eller sitrusskall med en muddler, frigjøres aromaene og drinken får en mer intens smak.
DESIGNEDE DRINKGLASS
1. Sour – Med sin høye stett og utsvingte klokke er Sourglasset en favoritt blant bartendere. David mener at klokken egner seg nettopp til sour-drinker ettersom den gir en jevn fordeling av eggehviteskum og drink.
2. Neat – Det lille Neatglasset passer spesielt godt til brennevin som nytes «neat», det vil si uten is eller vann. Noen eksempler er whisky, bourbon og konjakk. I mønsteret på glasset finner vi en markering for 6 cl, som er til stor hjelp når du heller opp.
3. Highball – Highballglasset er utviklet spesielt for longdrinks som Mojito, GT og Tom Collins. Denne typen drinker serveres ofte i rikelig mengde og gjør seg derfor best i et høyt glass som rommer mye.
4. Rocks – Rocksglasset passer til drinker som nytes «on the rocks», det vil si med knust is eller store isbiter. Glassmodellen er vanlig til drinker og kalles også Old Fashioned-glass etter drinken med samme navn.
5. Fizz – Fizzglasset ligner på Highballglasset, men er noe smalere i modellen og har en helt rett innside. Den rette innsiden gjør at fizzdrinker, for eksempel Vodka Fizz, ikke skummer over når du heller opp.
6. Nick & Nora – Cocktailglasset Nick & Nora er å finne på mange barer rundt omkring i verden. Det er først og fremst perfekt til Dry Martini. David mener at de innsvingte kantene omslutter drinken og gjør at den oppleves mindre «brennevinsaktig».
SE FLERE DRINKGLASS