Vil du redusere kjøttforbruket, begynn med kjøttbollene! Her er en deilig oppskrift laget med 50% kjøttdeig og 50% vegetarisk deig, signert proffkokken Jessie Sommarström.
En svensk klassiker med klimavennlig vri. Slik blir det når kokken Jessie Sommarström står for middagen. I dette tilfellet er 50% av kjøttet - det vil si kjøttdeigen - byttet ut med en klimavennlig vegetarisk deig laget av svenskdyrkede belgfrukter. Slik har Jessie gjort den svenske nasjonalretten både sunnere og mer bærekraftig.
En ny hverdagsfavoritt!
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
50/50-kjøttboller
1 dl kremfløte
0,5 dl strøbrød
0,5 løk
250 g vegetarisk deig
250 g kjøttdeig
1 egg
Skallet av 0,5 sitron
1–2 ss finhakket fersk persille
1 ts salt
1 klype nykvernet svart pepper
1–2 ss smør til steking
Tomatsaus
0,5 løk
2 fedd hvitløk
1 ss smør
1 ss olivenolje
0,5 dl hvitvin
400 g hermetiserte hele tomater
0,5 potte fersk basilikum
1 ts sukker
0,5 dl rapsolje
Salt
Svart pepper
Til servering
360 g pasta
Revet ost
0,5 potte fersk basilikum
SLIK GJØR DU
Tomatsaus
Finhakk løk og hvitløk. Stek løk og hvitløken i olivenolje og smør til det er mykt, uten at det får farge. Hell i hvitvin og la det småkoke i ca. 3–4 minutter. Tilsett tomater, hell litt vann i boksen og tilsett vannet. La det småkoke uten lokk i 20–30 minutter. Tilsett basilikum. Ta av varmen og mix til en mos, tilsett rapsolje under miksing og smak til med salt og nykvernet svart pepper.
50/50-kjøttboller
Finhakk løken. Stek den i smør til den er myk og la den avkjøle. Bland vegetarisk deig og kjøttdeig med salt. Hent frem en ny bolle, hell i kremfløten og visp inn strøbrødet. Tilsett egg, sitronskall, persille og nykvernet svart pepper. Bland så strøbrødsblandingen i deigen. Form og rull til fine boller og gjør en steketest for å justere krydderet om nødvendig. Stek i smør til kjøttbollene er gjennomstekte og har en fin overflate. Hell over tomatsausen og la det småputre i et minutt.
Pasta
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Legg opp pastaen på en tallerken, topp med tomatsaus og 50/50-kjøttbollene. Legg på revet osten og topp med basilikum og nykvernet svart pepper.
Serveres!