Presentert av:
Sommerdrikk #1. Her er fem roséfakta som du kan dele med andre over vinglasset i sommer.
1. RØD + HVIT BLIR IKKE ROSA
Mange tror at rosé er en blanding av rødvin og hvitvin. I ni av til tilfeller stemmer ikke dette. Det vanligste er at vinen produseres på samme måte som rødvin, det vil si, av saft fra blå vindruer. Forskjellen ligger i skallet. Saften fra vindruene er i hovedsak fargeløs, derfor tilsettes drueskall i saften under produksjonen. Jo lenger skallet er i kontakt med saften, desto mørkere blir fargen på den ferdige vinen.
2. FLERE LAND OG FLERE DRUER
Rosé finnes i mange forskjellige varianter. Vinen er ikke knyttet til en bestemt region eller en bestemt drue. Côtes de Provence kalles ofte rosévinens vugge, men det finnes også gode roséviner fra Spania, Italia, USA og Sør-Amerika. Generelt sett er vinene fra den nye verden søtere enn de som produseres i Europa. Noen av de vanligste druetypene i tørr, europeisk rosé er grenache, sangiovese, syrah og pinot noir.
3. UNGE VINER ER VINNERNE
Til forskjell fra sine røde søskenbarn, blir ikke roséviner bedre med årene. Tvert imot. Det er derfor en veldig dårlig idé å legge vinen til lagring i kjelleren i 5–10 år. Du trenger ikke skjemmes over å drikke en vin med fjorårets etikett. Du bør ikke drikke – og skal ikke engang kunne finne – en rosévin som er eldre enn to–tre år.
4. GODT TIL MAT
Rosévin fungerer til alt, men passer ikke til noe, sa man tidligere. Med faktum er at rosé er en fantastisk matvin, og av og til også det beste alternativet til en rett. For å sitere vineksperten Jens Dolk: «Når rødvin er for kraftig og hvitvin kjennes for lett – ja, da kan rosé være det perfekte valget.» Den tørre, friske rosévinen passer utmerket til både friske og urteaktige matretter, for eksempel grillet fisk, fjærfe eller salat med friske grønnsaker. Til den mørke, fruktige rosévinen passer ofte krydrede retter med litt sødme bedre. For eksempel, pulled pork, tandorigrillspyd, hamburger og curryretter.
FINN FAVORITTOPPSKRIFTEN DIN HER
5. PERFEKT TIL DRINKER
Rosé er like godt alene som i sommerdrinker. Drinker som er laget av rosévin, får ofte både lekker farge og smak. Ettersom vinen passer til både kullsyreholdig drikke og søt og syrlig frukt, er det enkelt å lykkes med blandingen.
Prøv gjerne den nye snakkisen frosé. Det er en drink laget av frossen rosévin, vodka og friske jordbær. En perfekt tørsteslukker i sommervarmen.
FINN OPPSKRIFTEN HER