Presentert av:
Hopp over shoten på baren! Tequila passer i flere sammenhenger – og glass. Vi går i dybden med Mexicos populære nasjonaldrikk.
I Norge har tequila lenge vært synonym med en festshot med salt og sitron. Men nå endrer bildet seg – og det med rette. En god tequila skal ikke drikkes raskt. Det er noe du skal nippe til og nyte, akkurat som en whiskey eller cognac av høy kvalitet.
Her har vi samlet alt du trenger å vite om spritdrikken – fra produksjon til drinker og smakspartnere.
¡Arrrriba!
Tequila vs Mescal
La oss begynne med å klargjøre noe grunnleggende – nemlig forskjellen mellom tequila og mescal. All tequila er mescal, men ikke omvendt. Mescal er den generelle betegnelsen for destillerte spritdrikker som er laget av saft fra agaveplanter. Det som er spesielt med tequila er at den utelukkende er laget av blå agave og at navnet er beskyttet. Kun tequila fra fem meksikanske delstater, i områdene rundt byen Tequila, kan kalles tequila.
Forskjellige typer tequila
Tequila kan deles inn i to klasser: mixto og 100% de agave. Ifølge loven må all tequila inneholde minst 51 prosent agave. Den som er laget utelukkende av agavesaft regnes derfor som mer eksklusiv. Andre typer tequila, det vil si mixtos, pleier å bli blandet med saft fra sukkerrør eller mais.
Flaskene kan også deles inn i underkategorier avhengig av aldring:
- Blanco/Silver/Plata – Ulagret, hvit tequila med en mild smak som fungerer godt i drinker.
- Gold/Oro – Ulagret tequila som farges med sukkerkulør, alternativt en blanding av ulagret og lagret tequila.
- Reposado – Lagret i minst 2 måneder på eikefat.
- Añejo – Lagret i 1–3 år på eikefat og kjennetegnes av vanilje- og sitrustoner.
- Extra Añejo – Lagret i minst 3 år på eikefat som rommer maksimalt 600 liter. Tequilaen minner om fin whiskey og cognac, både i smak og pris.
God i drinker
I Mexico drikker de fleste tequila rent og romtemperert, uten sitron eller salt. Men tequila er også en anerkjent god ingrediens i drinker. De forfriskende tonene av sitrus og karamell forbedrer mange klassiske drinker, som Tequila Sunrise, Long Island Iced Tea og Margarita. Vi vil gjerne anbefale vår epleduftende Margarita – et must å prøve i høst!
TIL OPPSKRIFTEN
GoD till mat
Tequila til mat – ja, hvorfor ikke? Det er en spritdrikk som passer til både forretter, hovedretter og desserter, avhengig av stil og flaske. Mild tequila av typen blanco fungerer for eksempel godt sammen med lette forretter med sjømat og sitrus, som rekecocktail og ceviche. En reposado med eiketoner passer bedre som følge til smaksrike retter, for eksempel krydrede gryteretter og hovedretter med grillet kjøtt og røykte elementer. Du kan også bruke den som smaksforsterker i sauser og marinader. Til slutt – velg en vellagret añejo til desserten, spesielt hvis den har innslag av vanilje og mørk sjokolade.
TIL OPPSKRIFTEN
Velg riktig glass
Og nå kommer vi til glasset. I hvilket glass kommer egentlig tequila best til sin rett, hvis skaperne får velge? Svaret er: Riedels tequilaglass. Dette glasset er nemlig utviklet av Riedel i nært samarbeid med meksikanske tequilaprodusenter. Alle er enige om at formen på glasset – med sin fot, stamme og relativt rette kopp – fremhever de fineste egenskapene til Mexicos nasjonaldrikk. Prøv det selv, så får du se!
SE PRODUKTTIPS