Kulinariske København

Det er kanskje Stockholm som kalles for "Skandinavias hovedstad", men Skandinavias fremste mathovedstad er uten tvil København. Her har vi samlet noen av byens topprangerte restauranter.
Øl, hygge og mat i verdensklasse. I løpet av de siste tiårene har København etablert seg som en av Nordens, kanskje også Europas, store gourmet-hovedsteder. Her finner man alt fra trendy fast-food restauranter og hemmelige cocktailbarer til fine dining restauranter med lokalprodusert meny. Byen fornyer seg hele tiden og alltid ligger et steg foran når det gjelder mat og underholdning.
For de som sikter mot stjernene kan København skryte av Nordens mest stjernefylte himmel - i alle fall hvis man går ut fra Michelinguiden. Totalt 24 stjerner skinner over Københavns 15 Michelin-restauranter.
I dag finner man de fleste Michelin restauranter i storbyer, men slik har det ikke alltid vært. Da "Guide Michelin" ble introdusert i 1900 av dekkprodusenten med samme navn, var det for å gi parisere en grunn til å besøke den franske landsbygden. Hensikten? Å slite på dekkene og samtidig spre interesse for å skaffe seg bil. Guiden ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil og inneholdt informasjon om hvor bilistene kunne fylle bensin, bytte dekk og lyspærer, overnatte - og selvfølgelig - få seg en liten matbit.

Systemet med stjerner ble introdusert på 1930-tallet og står fortsatt sterkt. En stjerne i Michelinguiden betyr at det er en "eksepsjonelt god restaurant i sin kategori". To stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei" mens den beste karakteren, tre stjerner, tildeles restauranter som er "verdt en reise i seg selv".
I Norden har vi for øyeblikket kun fire trestjerners restauranter, hvorav to finnes i København: Noma og Geranium. Noma har, ved fem anledninger, stått øverst på listen "The World's 50 Best Restaurants". Geranium drives av en av verdens beste kokker. I 2011 vant Rasmus Kofoed den ærefulle Bocuse d'Or tittelen, etter å ha fått bronse i 2005 og sølv i 2007 i samme konkurranse.
Her guider vi deg til Noma, Geranium og seks andre københavnske restauranter hvor du kan skjemme bort smaksløkene. Hvilken Michelin-meny faller i smak hos deg?
RESTAURANTER

Noma ***
På Refshaleøen i København ligger restauranten med stor R. Kokken René Redzepi åpnet dørene til Noma i 2003, noe som ble starten på en ny bølge av dansk gastronomi.
Les mer
Geranium ***
Vil du prøve en annen tre-stjerners meny? Da bør du ta turen til Geranium på Østerbro. Restauranten drives av Bocuse d'Or vinneren Rasmus Kofoed.
Les mer

AOC **
Midt i sentrum finner du en stjernerestaurant som heter AOC. Smakene spenner over både oppfinnsomme danske retter og årgangsviner i verdensklasse.
Les mer
Alchemist **
En mattur utenom det vanlige - ja, det får du hos Rasmus Munk på Refshaleøen. Her får du totalt 50 forskjellige småretter.
Les mer

Kong Hans Kælder **
I en kjeller ved siden av Kongens Nytorv ligger Danmarks eldste Michelin-restaurant. Restauranten fikk sin første stjerne helt tilbake i 1983 for sin franske meny med nordisk preg.
Les mer
Kadeau **
Kadeau er en to-stjerners perle på Christianshavn. Nøkkelen til restaurantens suksess er lidenskap, inspirasjon og råvarer fra Bornholm.
Les mer

Kokkeriet *
Michelin-restauranten Kokkeriet er like innbydende som den er eksklusiv. Restauranten ligger sentralt i København og har fokus på det lokale kjøkkenet.
Les mer
Formel B *
Ikke gå glipp av Formel B i Frederiksberg distriktet. Her flyter kreativiteten perfekt på kjøkkenet, noe som gjør at rettene endrer seg etter både årstid og humør.
Les mer
LES OGSÅ

Lufte og dekantere vin - Slik gjør du
Lær hvordan du dekanterer og lufter vin! Riedel-ambassadør Liora Levi viser hvordan du kan forbedre vinopplevelsen – med enkle triks.
Les mer
Treretters i Oslofjorden
Leter du etter ideer til middagsselskapet? Her er en fin treretters meny med norske smaker i fokus. Bak oppskriftene står mesterkokken Simen Vatne.
Les mer
Trondheim in the mix
Vil du smake på drinker av verdensklasse? Da skal du dra til Jørgen Dons bar Raus – eller prøve å blande en drink selv etter Jørgens oppskrift.
Les mer