Presentert av:
Våg å be om et glass søtt! Det er flere juveler å oppdage på dessertvinlisten. Vinekspert Jens Dolk hjelper deg å matche riktig vin med riktig dessert.
En hvit flekk på drikkekartet. Ja, for mange av oss er de søte vinene nettopp det. Uutforsket land som føles vanskelig, og ikke nødvendig, å få grep om. Jens Dolk tror at en stor grunn til at vi i Norge glemmer dessertvin er at vi rett og slett elsker en god kopp kaffe.
– Kaffekulturen er så sterk at vi går rett inn på dessert og kaffe. Men hvis desserten er en sitronpai, så er den ikke god til kaffen, sier Jens.
Når du skal velge drikke til desserten er det viktig å ta utgangspunkt i hvilke smaker du har på tallerkenen. Er det en trøffel eller en sjokoladefondant? Ja, da er ikke kaffe og avec så dumt. Er det i stedet en mandelkake med toscateppe, egner en tokajivin seg mye bedre som selskap.
Det er ikke så lett å finne de perfekte kombinasjonene. Ifølge Jens er norske desserter spesielt vanskelige, da de har en tendens til å gå i den syrlige retningen. Vi liker is, sorbet og pai – gjerne med friske innslag i form av friske bær eller frukt. Smakene skjærer seg både med bitterheten fra kaffen og sødmen fra altfor søte viner. Så hva er det egentlig best å drikke til desserten?
– I ni av ti tilfeller er Moscato d’Asti god til en «syrlig» norsk dessert. Den er søt, men ikke så veldig søt. I tillegg er den lett sprudlende, noe som gjør at vinen føles frisk forklarer Jens.*
Drikken i glasset kan dermed være avgjørende for om du forlater middagen med syngende smaksløker eller med en bitter ettersmak i munnen. Et enkelt valg - hvis det ikke hadde vært for sukkeret. I dag prøver mange av oss å redusere sukkerinntaket, noe som i seg selv kan være et argument for å gi opp vin.
Dessertvin inneholder sukker. Det er umulig å komme unna. Det du derimot kan gjøre er å matche den søte vinen med noe annet enn en søt dessert. Jens mener at mange klassiske dessertviner, som portvin og Madeira, passer enda bedre med salte smaker.
– Avslutter du middagen med ost og dessertvin, får du alt i ett. Den søte dessertvinen og osten som ikke er så søt. Det kan jeg nesten synes er kulere, sier han.
Seks søte sorter
SAUTERNES
Sauternes er en fransk dessertvin som får sin sødme fra edle røde druer. En klassisk kombinasjon i Frankrike er sauternes og «foie gras», da vinen blander seg godt med det søte og fete fra gåselever. Et annet tips er å drikke vinen med en tarte tatin med karamelliserte fersken.
Se glasstips
TOKAJI
Tokaji er en ungarsk edel rødvin. Det er en gammel vinstil som er oksidert og en mer moderne som ikke er det, hvor fremfor alt den eldre er preget av toscatoner. Velg vinen til nøtteaktige og karamelliserte desserter, for eksempel crème brûlée.
Se glasstips
MADEIRA
Madeira er en "spirited" vin fra øya med samme navn. Smaken er nøtteaktig, frisk, lett brent og kan være alt fra tørr til søt. De søte variantene passer godt til desserter med karamell, mens de tørre er bedre til dessertoster.
Se glasstips
PORTVIN
Portvin er en sterkvin fra Portugal som nesten utelukkende er laget av blå druer. Den er søt, sterk, smakfull og grov. Vinen er takknemlig å lagre, men mindre kompatibel med desserter. Her er ost det eneste riktige – så sterk og salt som mulig.
Se glasstips
MOSCATO D'ASTI
Moscato d'Asti er en frisk, lett sprudlende dessertvin som kommer fra Piemonte i Italia. Vinen er lys og har en lett sødme, noe som gjør den velegnet til desserter med innslag av for eksempel sitrusfrukter, syrlige bær eller rabarbra.
Se glasstips
BRACHETTO D’ACQUI
Brachetto d’Acqui er en rød tilsvarighet til Moscato d’Asti. Vinen kommer også fra Piemonte og er forfriskende og lett sprudlende i stilen. Velg vinen til alle typer desserter med røde eller mørke bær, som jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær.
Se glasstips