Julemat i porsjonsstørrelse? Inviter til en utradisjonell hovedrett med tradisjonelle julesmaker i fokus.
Leter du etter inspirasjon til julemiddagen? Tenk utenfor rammene til julebordet i år. Her er inspirasjonen hentet fra lutefisken og er en helt egen luksuriøs hovedrett med lange.
En ny julefavoritt!
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Lange
350 g langerygg (eller torskerygg), uten skinn og bein
0,5 dl smeltet smør
Salt og hvit pepper
Rotgrønnsaker
4 stk poteter
3 stk pastinakk
0,25 stk sellerirot
2 stk persillerot
4 stk jordskokk
2 stk gule løk
3 ss smør
0,5 ss sukker
1 boks ansjosfileter
1 bunt gressløk
Salt og hvit pepper
Dill- & ostesmetana
2 dl rømme
80 g vellagret ost (kan være cheddar)
1 bunt dill
Salt og hvit pepper
Smørstekte brødsmuler
1 dl usøtet brødsmuler (eller panko)
2–3 ss smør
Salt og hvit pepper
SLIK GJØR DU
Rotgrønnsaker
Skrell rotgrønnsakene og potetene. Kutt dem i mindre, ujevne biter og hold dem adskilt.
Kok opp saltet vann i en kjele. Kok rotgrønnsakene og potetene hver for seg, slik at de akkurat blir gjennomkokte. Avkjøl raskt slik at de ikke blir melete og går i stykker.
Skrell løken og kutt den grovt. Varm smør i en kjele uten å brune det. Tilsett den oppkuttede løken og sukkeret. La løken "smelte" i det varme smøret. Den skal bli myk, men ikke ta farge.
Kutt ansjosfiletene grovt og rør dem inn i kjelen med løken. Tilsett de kokte, avkjølte rotgrønnsakene. Vend forsiktig om slik at grønnsakene varmes jevnt. Smak til med salt og hvit pepper. Finhakk gressløken og bland den inn. Legg grønnsakene i et jevnt lag i en ildfast form.
Dill- & ostesmetana
Riv osten så fint som mulig. Finhakk dillen. Bland dette med rømmen (smetanaen). Smak til med salt og pepper.
Brødsmuler
Varm en stekepanne med smør. Tilsett brødsmulene og stek til de er sprø og gyldne. Rør hele tiden for å unngå at de brenner seg. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Lange
Forvarm ovnen til 80 grader (ovnsbake). Kutt langeryggen i 8 skiver. Legg skivene på en tallerken og pensle med smeltet smør. Salte og pepre.
Fordel langeskivene over rotgrønnsakene i den ildfaste formen. Sett formen i ovnen i 2–3 minutter, eller til fiskens kjernetemperatur er 44 grader. Ta ut av ovnen.
Servering
Legg en skje smetana på hver langeskive og dryss over de stekte brødsmulene. Pynt med noen dillkvister.