Presentert av:
Fredag kveld ble verdensrekorden i champagnesmaking etter all sannsynlighet slått – nå gjenstår det bare at Guinness rekordbok skal bekrefte at det hele gikk for seg i tråd med de strenge reglene.
Initiativtakerne Niclas Wilhelmsson og Niklas Steinwall hadde bestemt seg for å slå verdensrekorden i champagnesmaking og la en drøm gå i oppfyllelse. Med 700 deltakere, 250 flasker champagne og 2 300 Riedel-glass sto forventningsfulle mennesker tett i tett for å delta i verdensrekordforsøket på restaurant Societeten i Varberg i Sverige.
Tidligere har det vært satt verdensrekord i Paris og New York. Inntil nylig var rekorden 518 deltakere. Den tiende september i år ble imidlertid den rekorden slått i California, der det var 641 deltakere.
Verdensrekordforsøket i Varberg ble gjort i samarbeid med tre champagnevaremerker: Grönstedts Champagne Brut, Nicolas Feuillatte Blanc de Blanc 2006 og Canard Duchêne Cuvée Léonie Green. Med presisjon ble 250 champagneflasker åpnet og helt i 2 300 Riedel-glas, 6 centiliter i hvert glass, noe som på forhånd var målt opp til 13,5 centimeter fra glassets fot.
Glassene ble plassert på nummererte minglebrett, og ingen fikk lov til å smake før Nicklas først hadde fortalt om champagnens opprinnelse, hvordan den blir fremstilt, og i hvilke franske regioner den blir laget.
– Prøvesmakingen må foregå etter strenge regler, sa Niclas Wilhelmsson. Prøvesmakingen skal gjennomføres i et lokale med kontrollert adgang, slik at antall mennesker skal stemme overens med det antallet som er oppgitt under registreringen av forsøket. Forsøket må dokumenteres ved hjelp av filming og fotografering.
Nicklas presenterte samarbeidspartene, blant annet Riedel, og under «største mulige tystnad» prøvesmakte gjestene det første glasset. Etter ytterligere beskrivelser av de aktuelle champagnesortene smakte deltakerne også på det andre og tredje glasset. Deretter ble det jublet og skålt litt ekstra for den forhåpentlig vellykkede verdensrekorden.