Presentert av:
Fremtredende dufter og utviklede aromaer – dekantering er noe som de aller fleste viner tjener på. Dessuten er det enkelt og mindre anstrengende enn du tror.
De fleste viner, både røde og hvite, har godt av litt luft før servering. Å dra korken ut av flasken og la vinen puste før den skal serveres er ofte en god regel å følge for den som vil maksimere sin smaksopplevelse. Men er det nok? Faktisk ikke. For at luftingen skal ha en god effekt bør vinen dekanteres, det vil si helles over i en karaffel. Først da, i kontakt med oksygen, kan vinens aroma komme til sin fulle rett.
Det er flere svar på hvorfor du bør dekantere vin – et svar som varierer avhengig av vinens alder. Unge viner dekanteres fordi de trenger å komme i kontakt med luft for å utvikles og blomstre ut. Eldre viner luftes for at vinen skal skille seg fra bunnfallet som bygger seg opp under lagringen. Det er forskjellige meninger blant vinkjennere når det gjelder hvor lenge en vin skal luftes. Men det er vanlig å lufte den i minst en halv time.
VISSTE DU AT...
... du også kan dekantere champagne? Ja, det er sant! Du hørte riktig. Dekantering passer ikke bare for røde og hvite viner, det er også perfekt for å løfte visse toner i champagne. Under dekanteringsprosessen mister champagnen noe av sin mousse noe som gjør at drikken kan oppleves som fyldigere.
Se Riedels Champagneglass her