Presentert av:
Stadig flere skåler med naturvin i glasset. Men det finnes også de som fnyser til flaskene. Vi lærer deg om vinstilen som deler drikkeverden i to lag.
Naturvinene har erobret mange vinelskeres hjerter. Men hva er egentlig naturvin – og hvorfor skaper vinene så stor debatt? Her er noen fakta som du kan briljere med ved neste festmiddag.
FRI TOLKNING GJELDER
Hva telles som naturvin? Det er faktiskt ikke helt enkelt å svare på. Til forskjell fra økologiske eller veganske viner finnes det ikke noen regler for naturviner. Det er opp til produsentene selv å velge hva de legger i begrepet. Noen vanlige måter å definere naturvin på er økologisk dyrking, dyrket for hånd, naturlig gjæret samt avstand fra tilsetningsstoffer og filtrering. Litt forenklet handler det om at naturvin skal fremstilles på en helt naturlig måte.
LÆR DEG OM ØKOLOGISK OG VEGANSK VIN
Back to basics
Det er lett å tro at naturvin er noe nytt. Men faktum er at naturvin lages på samme måte nå som man laget vin på før i tiden, før vinproduksjonen ble industrialisert. Om vi går 100 år tilbake i tid var alle viner i prinsipp naturviner. Men som begrep er naturvin nyere. Det var på 60-tallet i franske Beaujolais som ”Vin Nature” ble grunnlagt av en gruppe unge vinprodusenter, som en motreaksjon mot den kommersielle vinindustrien. Vinprodusentene ville lage vin som smakte som før, hvor druen og voksestedet virkelig kom frem.
EN VANNDELER
Naturvin er litt av en vanndeler i vinverden. Det er tilsetningsstoffene, først og fremst svovelet, som er grunnlaget for debatten rundt vinene. I vinproduksjonen bruker man svovel både som konserveringsmiddel og som stabilisator. Men fordi naturvinprodusenter holder seg langt unna kjemiposen blir vinene mer ustabile. Naturviner kan til og med variere fra flaske til flaske. Skeptikerne snakker om ”bråkete” og ”defekte” viner, mens naturvinelskerne mener at ulikhetene gjør vinene komplekse og spennende.
FlerE typer av vin
Rød, hvit og musserende – naturvin finnes i mange ulike variasjoner. Mange mener at en rødvin er den beste inngangen til naturvinutvalget. En grunn er at drueskallet blir brukt i produksjonen av rødvin. Skallet beskytter mot angrep av sopp og bakterier, noe som reduserer risikoen for uren smak i den ferdige vinen. Røde naturviner er generelt sett lett å like og har en frisk og saftig stil med smak av bær. En annen naturvin som er vel verdt å prøve er den lett musserende Pet nat-vinen. På kort tid har Pet nat blitt noe av det mest trendige du kan drikke i vinvei.
LÆR DEG OM PET NAT
VELG RIKTIG GLASS
Grunntanken med en naturvin er at den skal smake så rent som mulig. Den får gjerne være grumsete og rustikk, bare den er sin terroir og drue trofast. Fordi gjæringen skjer med druens egen gjær får vinen druetypiske smaker og aromaer. Det er altså ekstra viktig å servere naturvin i et glass hvor druen kommer frem på beste måte – uansett om den er laget på Pinot Noir, Syrah eller Riesling. Kanskje har du hørt snakk om druespesifikke vinglass? Riedel er spesialister på området. I det brede sortimentet av vinglass finnes det garantert et som passer til din favorittdrue.
OPPDAG RIEDEL