Frida Ronge tester Yaxell Yo-u

Høstens skarpeste nyhet heter Yaxell Yo-u. Det er en serie kjøkkenkniver med blad i tre lag stål og håndtak i lys pakkawood. Vi har fått ambassadøren Frida Ronge til å teste hva knivene er gode for.
Når Frida skaper rettene sine, bruker hun svenske råvarer og legger til smaker og teknikker fra Japan. For henne er det ekstra viktig å jobbe med skarpe kniver, ettersom japansk mat spises med pinner og derfor må være godt oppskåret.
Frida opplever at Yo-u-knivene har en eksepsjonelt skarp egg, og at de til og med er hakket skarpere enn nyinnkjøpte Globalkniver.
– Det er nesten slik at man vil jobbe med knivene og slite dem litt først – så skarpe er de, sier Frida.

Yaxell Yo-u er en serie med blad i tre lag stål. Kjernen er laget av slitesterkt stål og omsluttes av et mykere, rustfritt stål. Konstruksjonen bygger på gamle sverdsmedteknikker og gir kniven en rustbestandig overflate i kombinasjon med en hard, sylskarp egg.
Frida har kvalitetstestet knivene ved å sette dem på prøve i forskjellig arbeid i restaurantkjøkkenet, både finarbeid og grovarbeid. Hun har særlig sett nøye på områdene ergonomi, slitebestandighet, vedlikehold og kvalitet. I yrkesrollen sin setter hun alltid kvalitet først.
Fridas dom er at Yo-u-knivene, som Yaxells andre kniver, beholder skarpheten ekstremt lenge og er svært enkle å vedlikeholde.
– Du trenger ikke bruke mye tid på vedlikehold for å ha en svært skarp kniv, mener hun.
Fridas beste vedlikeholdsråd er å vaske knivene for hånd med vann og en myk oppvaskbørste, for deretter å tørke dem med en tørr klut. Hjemme oppbevarer hun knivene på en magnetlist, som hun synes fungerer svært godt.

Noe av det som skiller Yo-u fra Yaxells øvrige knivserier, er det lyse knivhåndtaket. Håndtaket er laget i pakkawood, noe som innebærer en blanding av tre og spesialplast. Materialet er både robust og hygienisk og har den samme uslåelige følelsen som tre.
Frida synes designen er svært tiltalende. Hun mener at håndtaket føles mer moderne i stilen enn det tradisjonelle japanske håndtaket i mørk micarta.
– Det føles som nordisk design. Jeg liker håndtaket kjempegodt. Det er vakkert og lett og man får et godt grep, sier Frida.
Til slutt, hvem vil du anbefale Yaxell Yo-u til?
– Det er en perfekt kniv å ha hjemme, for kniven er superskarp og den er enkel å jobbe med.
RELATERTE produkter
LES OGSÅ

Knivsliping med slipestein
For å opprettholde en skarp egg må du av og til slipe kniven din. Her viser Sebastian Petterson fra det svenske kokkelandslaget hvordan du sliper med Yaxells slipesteiner.
Les mer
Fridas knivtips
Det å finne frem i knivjungelen, blant alle modeller og merker, er ikke det enkleste. Vi har spurt Yaxells ambassadør Frida Ronge om hennes beste knivtips.
Les mer
Bak kulissene hos Yaxell
Seki ligger i de sentrale delene av Japan og er kjent som hovedstaden for japansk kniv- og sverdproduksjon. Her ble Yaxell grunnlagt i 1932 og for å hylle byens lange tradisjon med knivlaging arrangeres det årlig en knivfestival.
Les mer