Presentert av:
Seki ligger i de sentrale delene av Japan og er kjent som hovedstaden for japansk kniv- og sverdproduksjon. Her ble Yaxell grunnlagt i 1932 som produsent av japanske kvalitetskniver ved å kombinere ny teknologi med tradisjonelt håndverk.
I Seki har innbyggerne holdt på med knivlaging i nesten 800 år, takket være en rik tilgang på jern, kull og vann. Råvarene utgjør grunnlaget i de tradisjonelle katanasverdene, som tidligere var samuraienes viktigste redskap. Etterspørselen etter katana sank imidlertid kraftig på slutten av 1800-tallet, da den japanske regjeringen innførte forbud mot å bære sverdet på offentlige steder. Smiene i Seki skiftet da fokus fra produksjon av katanasverd til produksjon av kjøkkenkniver.
For å hylle byens lange tradisjon med knivlaging arrangeres det årlig en knivfestival den andre helgen i oktober. Seki Cutlery Festival har blitt arrangert i over 30 år og lokker årlig til seg ca. 150 000 besøkende. Kniventusiastene valfarter til byen for å se på samuraishow og tradisjonell katanaproduksjon, eller for å gjøre et kupp på kniver på markedet som strekker seg langs hele hovedgaten i Seki. På markedet finner man alt fra småskalaprodusenter til større knivmerker og matboder der besøkende kan nyte lokale spesialiteter.
Seki Cutlery Festival er et høydepunkt for både Sekis innbyggere og tilreisende. Mange av dem er kjøkkenknivnerder og matentusiaster som deltar på festivalen hvert år. Hvis du trekker deg bort fra den travle hovedgaten, finner du også små, tradisjonelle japanske hus med vakre hager – en stor kontrast til pulsen og neonlysene i Tokyo.
Yaxell ble grunnlagt i Seki i 1932. Familiebedriften drives i dag av Takeshi Yamada san, som er fjerde generasjons knivmaker. Yaxell har tatt vare på den enorme kunnskapen om knivlaging som har gått i arv i generasjoner, og i produksjonen kombinerer de ny teknikk med tradisjonelt håndverk.
Produksjonen starter med at knivbladet slås ut fra en stålplate av høykvalitetsstål. Dette krever årevis med erfaring, ettersom det skjer manuelt med øynene som den eneste målestokken. For at bladet skal få en egg med eksepsjonell skarphet og hardhet har Yaxell tatt i bruk en helt spesiell herdingsmetode. Kniven varmes opp i en vakuumtank med ammoniakk som har en temperatur på 920 grader. Oppvarmingen skjer i tre omganger. I første omgang varmes stålet opp til 800 grader, i andre omgang til 1000 grader og til slutt til 1050 grader. Deretter kjøles kniven ned til -75 grader og til slutt varmes kniven opp igjen. Det siste trinnet er unikt for japansk knivproduksjon og hemmeligheten bak de sylskarpe og rustbestandige knivene.
Kvaliteten på stålet styrer hvor hardt det kan herdes, som i sin tur styrer hardheten på knivbladet. Et knivblads hardhet angis i enheten HRC. Desto høyere HRC, desto hardere stål og skarpere egg. Knivstål har vanligvis en verdi mellom 52 og 64 HRC. Stålet i Yaxells kniver har en verdi mellom 60 og 63 HRC.
Etter herdingen monteres håndtaket på kniven. De fleste håndtak er laget av canvas-micarta. Materialet er produsert av linduk og spesialplast som presses sammen under høyt trykk og høy temperatur. Dette gir et hardt, vannfast og hygienisk materiale som passer godt i kjøkkenmiljøer. Håndtaket settes sammen med én til tre kraftige nagler, avhengig av hvilken serie kniven tilhører.
Når håndtaket er på plass, slipes knivene for hånd av en slipemester. For å nå maksimal skarphet slipes knivene i tre steg, først på en grov slipestein, deretter på en mellomgrov og til slutt på en fin slipestein. Det kreves 5–10 års opplæring å bli slipemester og håndverket er avgjørende for knivens sluttkvalitet.
På flere av Yaxells kniver graveres seriens japanske tegn inn på knivbladet. Det å gravere tegn for hånd, er noe som kun få personer mestrer til perfeksjon. Det fikk Yaxell merke da deres betrodde gravørmester, etter mange tiår i bedriften, måtte gå av på grunn av sykdom. En rekke gravører ble testet – men ingen holdt mål. Da besluttet Yaxell seg for å søke internt og utlyste en audition blant de ansatte.
I den japanske kulturen er det stor skrekk for å «tape ansikt». Kun den som kjenner seg helt sikker på seg selv og kunnskapene sine tør å vise frem ferdighetene sine. Derfor var det bare to av Yaxells ansatte som tok utfordringen og søkte på jobben som gravørmester.
Gravørkunnskapene ble satt på prøve gjennom en rekke ulike tester. Den kandidaten som gjorde det best, var en av Yaxells slipemestere. Mannen ble kåret til vinner av Yamada-san og kan titulere seg som «slipe- og gravørmester», en tittel som gir mye respekt i den japanske knivbransjen. I dag er det hans håndverk som pryder alle Yaxells kniver og som gjør de funksjonelle kunstverkene komplette.