Presentert av:
Vin og sopp er et naturlig valg til høstens middager. Men hvilken vin passer best til hvilke soppretter? Vi tipser om tre gode smakskombinasjoner.
Kantareller, steinsopp og kremler. Høsten er her og det er tid for å ta en tur ut i skogen og plukke sopp. Sopp er en fantastisk råvare – og en fantastisk vinvenn. Avhengig av hvordan du tilbereder soppen kan du matche den både til hvitvin, rødvin eller musserende.
Her nedenfor får du tre herlige soppretter og forslag på viner som passer til.
BOBLER OG KANTARELLTOAST
Kantarelltoast er nydelig og klassisk som forrett. Her får soppen virkelig ta plass på tallerkenen og leve opp til sin status som skogens gull. Vil du lage en mer luksuriøs variant? Prøv å toppe toasten med løyrom og crème fraiche og server den sammen med et glass champagne. Her har vi en smakskombinasjon som er helt fantastisk. Syren i champagnen møter den fete crème fraichen, brødtonene går i harmoni med det smørstekte brødet og boblene tar hånd om umamismaken fra løyromen og kantarellene.
Glass: Riedels Champagneglass
Oppskrift: Toast med kantareller & løyrom
CHARDONNAY OG RISOTTO
Sopprisotto og vin hører sammen – så enkelt er det. Om det skal være rødvin eller hvitvin er en smaksak. Hvitvin er ofte førstevalget til retter med kantareller som hovedingredienser, som Lisa Lemkes og Tommy Myllymäkis høstrisotto. Her passer det med en fyldig og smakrik hvitvin, aller helst en fatlagret Chardonnay. Smør- og nøttepregede tonene i vinen gifter seg perfekt med den kremete kantarellrisottoen. Foretrekker du rødvin? Da skal du lete etter en vin i kategorien myk med smak av bær, for eksempel en italiensk Barbera.
Glass: Riedels glass for Eikepreget Chardonnay
Oppskrift: Deilig høstrisotto av Lisa Lemke & Tommy Myllymäki
CABERNET SAUVIGNON OG HØSTGRYTE
På høsten får vi gjerne lyst på rustikke retter og varmende gryter. I denne type av matlaging brukes soppen sjelden som hovedråvare, men heller som tilbehør eller smaksforsterker. Et eksempel er Louise Johanssons viltgryte som er smaksatt med alt fra kantareller til einebær, timian og portvin. Hele retten puster herlige høstsmaker og naturligvis skal vinen holde samme kaliber. Velg en rødvin med høyt innhold av tanniner og moden frukt, som Cabernet Sauvignon, for å rettferdiggjøre gryteretten.
Glass: Riedels Cabernetglass
Oppskrift: Louise Johanssons høstgryte med kantareller