Grillmat kommer i mange varianter, som vin! I denne guiden får du hjelp til å sette sammen riktig vin til grillmaten.
Sommeren er her og vi tenner opp grillen så mye vi kan. Ofte er det en avslappende aktivitet, der grillen fikser matlagingen mens vi omgås familie og venner. Men det gjelder også å sette sammen en god vin med maten du skal servere. Grillmaten med sin røyksmak og intensive stekeskorpe, gjør at du kan tenke litt annerledes når du velger vin. Her har vi samlet de beste tipsene – blir det rødt, hvitt eller rosé?
RØDVIN
Det er allmenn enighet om at rødvin passer bra til grillkjøtt. Oksekjøtt som oksefilet, ryggbiff eller høyrygg har et høyt fettinnhold som gjør at det passer bra å servere til rødvin med lite syre. Cabernet Sauvignon passer perfekt til grillkjøtt fordi den skjærer gjennom det kraftige og letter opp. Også Zinfandel med sin runde og smaksrike karakter passer svært bra til oksekjøtt, gjerne med en frisk og syrlig saus til. For veganske og vegetariske proteinalternativer med lavere fettinnhold enn kjøtt passer Zinfandel veldig bra, men også Shiraz eller Syrah. Alt du griller som inneholder noe tomatbasert, som en saus eller marinade, bør serveres med en lettere og ueiket rødvin som Zinfandel eller Pinot Noir.
Hvis du griller frukt er rosé perfekt. Kylling grillet i en fruktig marinade passer utmerket til en frisk rosé og også til de fleste skalldyr. Serverer du grillede grønnsaker som blomkål eller zucchini som hovedrett er det perfekt med rosévin til, mens du kan velge en rødvin som Pinot Noir til mørkere og jordbaserte grønnsaker. Sist men ikke minst er sommerfavoritten vannmelon, både grillet til dessert eller i en salat med fetaost, riktig bra til rosévin.
Hvis du ikke vil drikke rosé kan du med fordel bytte den ut mot en lettere hvitvin som Riesling eller til og med en musserende. Til grillet laks passer det med en noe dypere hvitvin, som f.eks. eiket Chardonnay. Også reker eller tunfisk passer bra til dette, selv om tunfisk også passer fint til rødvin. Man kan si at hvite viner med fatkarakter passer bra til grillet mat da de fyldige notene passer til en intensiv grillsmak.
Samtidig som hovedingrediensene er viktig når du skal matche grillmat med vin, bør du også ta hensyn til tilbehørene. Det kan avgjøre hvilken vin du bør servere for å forsterke smakene – og opplevelsen av vinen ved å servere den i riktige glass. Det kan du lære deg alt om i vår vinglasskole med Liora Levi.
SMØRSTEKT MAISKYLLING MED ROTSELLERI, EPLE OG SALTRISTEDE VALNØTTER
Her er en oppskrift av David Lundqvist, som ble årets kokk i Sverige i 2018. Dette er en variant av en av rettene på Davids meny i konkurransen. «Hold-kjeft-mat», som han selv kaller det.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.