Presentert av:
En moderne kjøkkenkniv og et tradisjonelt samuraisverd. Tro det eller ei, men likheten er større enn du aner. I Tamahaganes fabrikker i japanske Tsubame produseres noen av verdens skarpeste kniver etter gammel japansk tradisjon.
I Japan vekker ordet ”tamahagane” en glød hos alle som har en interesse for kniver. Navnet kommer fra det mytiske stål som brukes ved produksjonen av samuraisverd. Fritt oversatt fra japansk betyr tamahagane ”edelt stål”. Knivprodusenten Tamahagane har ikke bare lånt sitt navn fra samuraiene, men også teknikken, som ligger til grunn for deres produksjon.
Tamahaganes knivfabrikk ligger midt blant risfeltene i utkanten av den japanske byen Tsubame. Området er historisk kjent som et sentrum for japansk metallindustri. I flere hundre år har innbyggerne arbeidet med produksjon, senere også polering, av metallredskap. I dag anses Tsubame for å være verdensledende innenfor akkurat metallpolering. Denne kunnskapen har Tamahagane selvfølgelig tatt vare på når de skaper sine sylskarpe, velpolerte kniver.
Firmaet ble grunnlagt i 1958 av den japanske familien Kataoka. Til tross for sine forholdsvis unge år har Tamahagane en rik historie bak seg. Samuraisverdet, som er den store inspirasjonen til deres kniver, ble produsert i Japan allerede på 700-tallet.
Sverdet har en meget spesiell rolle i japansk kultur. Faktisk sies det at de første japanske varemerkene var ulike produsenter av sverd. Samuraisverdet, eller Katana som det egentlig heter, skapes gjennom en lang og arbeidskrevende prosess. Bladet består av en blanding av kullstål og jernpulver. Stålet produseres ved at man varmer opp kull og tilsetter jernpulver i omganger. Innimellom brettes stålet over seg selv, for at smeden skal kunne hamre ut metallet og fjerne alle urenheter. På den måten blir stålet både sterkere og mer fleksibelt. Denne teknikken kalles for damaskering og er typisk for japansk smikunst.
En annen ting som kjennetegner japansk smiing er etsede blad. Også dette er noe som stammer fra samuraiernes tid, nærmere bestemt årene mellom 1680 og 1850. I Japan var det da en fredelig periode. Sverdsmedene fikk en sjanse til å utvikle sin håndverkskunnskap hvor de blant annet dekorerte sine sverd. I Tamahaganes sortiment finner vi serier både med damaskerte og hamrede knivblad. Samuraiernes arv gjenspeiles også i valget av stål.
Knivbladet på Tamahaganes multistålkniver består av en kombinasjon av hardt og mykt stål. Bladets kjerne består av VG5-stål. Stålsorten består av en høy andel kull og er veldig hard, noe som betyr at eggen kan slipes sylvass. Knivens andre stållag, to til 62 avhengig av serie, består av et mykere SUS410-stål. Dette gjør at Tamahaganes kniver blir ekstremt skarpe samtidig som de har et mykt, slitesterkt blad – akkurat som et samuraisverd.
I Tamahaganes knivfabrikk er det Mr. Kataoka San som holder i tømmene. Han er andre generasjonens knivprodusent og en mann som liker å ha kontroll. Ingen del i produksjonen er tilfeldig. Mr. Kataoka har selv bygd mer enn halvparten av maskinene i fabrikken, for å garantere at knivene blir eksakt som han vil ha dem.
Han har for eksempel bygd en spesiell maskin for å herde bladene. Maskinen varmer opp stålet i ulike trinn. Først varmes det opp til 1000 grader, deretter til 1025 grader, 1050 grader og til slutt til 1055 grader. Deretter får kniven avkjøles, for til slutt å varmes opp til 180 grader. Det siste momentet er unikt for japansk knivproduksjon og hemmeligheten bak de førsteklasses knivene.
Noe som utmerker Tamahaganes produksjon er den spesielle slipingen. Knivene er mikroskopisk avrundet fra rygg til spiss. Det gjør at knivbladet blir ekstra solid uten å miste sin skarphet. Alle trinn i produksjonen, foruten produksjonen av håndtak, skjer i samme fabrikk. Håndtakene produseres av en underleverandør som er spesialist på tre. Den fabrikken ligger også i Tsubame, bare et steinkast fra Tamahaganes knivfabrikk.
Tamahaganes knivhåndtak produseres i to typer av materialer: pakkawood og micarta. Pakkawood består av finér og spesialplast som er sammenføyd under høyt trykk. Materialet har antibakterielle egenskaper samtidig som det beholder strukturen fra treet, noe som gir håndtakene en utrolig følelse. Micarta er i stedet en blanding av linduk og spesialplast. Kombinasjonen gir et slitesterkt materiale som både tåler varme, kulde og fukt.
Begge håndtakstypene passer utmerket i kjøkkenmiljø og er meget behagelige å holde i. For å sikre en perfekt balanse i kniven veies håndtakene hver for seg før de monteres sammen med bladet.
Skarpe, vakre og velbalanserte – Tamahaganes kniver skiller seg ut på alle kjøkken. Alle kniver er unike kunstverk som viser stor kunnskap og yrkesdyktighet. Tamahagane står for alt annet enn masseproduksjon. Produksjonen er basert på en stolt håndverkstradisjon som har gått videre gjennom flere århundre. Først fra smed til smed, siden fra far til sønn i familien Kataoka. Og snart er det tid for en ny generasjon å ta over.
SAMURAISTÅL
Tamahaganestål brukes for å produsere samuraienes legendariske sverd. Stålet skapes gjennom en lang prosess, hvor jernpulver blir tilsatt i kullstål hvert tiende minutt i 36 til 72 timer. Under produksjonen brettes også stålet flere ganger. Dette for at smeden skal kunne banke ut urenheter og dermed øke slitestyrken i stålet. Teknikken kalles for damaskering og er vanlig både ved sverd- og knivproduksjon i Japan.