Kjøleskap, skap eller romtemperatur – vet du hvor råvarene hører hjemme? Følg vår smarte guide og reduser matsvinnet ditt!
Alle vet sikkert at kjøtt og melk bør oppbevares i kjøleskapet. Det er vanskeligere med matvarer som kål, urter, rotgrønnsaker og tomater. Mens den ene foretrekker kjøleskapet, trives den andre bedre i varmen på kjøkkenbenken. Verdt å studere, synes vi. Ved å velge riktig oppbevaring opprettholder du ikke bare smak og tekstur. Du forlenger også levetiden på råvaren og reduserer risikoen for unødvendig avfall.
I vår oppbevaringsguide går vi gjennom noen vanlige matvarer – som lett kan skape spørsmålstegn.
KJØLESKAP
Fennikel - Hver grønnsak har sin plass. Og fennikel er en grønnsak som trives der det er kaldt. Andre kålsorter, som hodekål, rødkål, grønnkål, spisskål og pak choi oppbevares også i kjøleskapet.
Sopp - Sopp liker kulde, men ikke fuktighet. Ved romtemperatur vil soppen tørke og på et fuktig sted vil det dannes mugg på soppen. Det er best å legge soppen i en papirpose som ikke er helt forseglet i kjøleskapet.
Appelsin - Delt frukt skal alltid oppbevares i kjøleskapet. Når det gjelder hele frukter er valget vanskeligere, spesielt sitrusfrukter. Her vil nemlig appelsiner ha det kaldt, mens sitron og lime foretrekker romtemperatur eller kjøkkenskap.
Koriander - De fleste friske urter trives i kjøleskapet. I originalemballasje kan de vare i ca en uke. Koriander og andre urter som selges i potter bør helst stå i et glass vann, da de fortsetter å drikke etter høsting.
Kaffen då?
Ja, faktum er at selv en åpnet kaffepakke har godt av å holdes kjølig. Så lenge emballasjen er godt forseglet og står mørkt og kjølig, gjerne i kjøleskapet, kan kaffen holde seg i opptil to uker.
KJØKKENSKAP ELLER SPISKAMMER
Søtpoteter - Søtpoteter er en tropisk grønnsak som er følsom for sterk kulde. Oppbevarer du dem i kjøleskapet er det fare for at potetene blir harde inni. Velg derfor skapet i stedet. På et kjølig, tørt sted trives søtpotetene best.
Løk - Oppbevar løk mørkt, kjølig og ikke for fuktig. Dette gjelder så vel gul løk som rødløk, sjalottløk og hvitløk. En delt løk kan du derimot oppbevare i kjøleskapet, men da bør du pakke den inn i plast eller legge den i en plastbeholder først.
Avokado - Pleier du å legge avokado i kjøleskapet? På tide å tenke nytt. Hvis en avokado oppbevares for kaldt, kan det hende at den ikke modnes helt, eller blir brunaktig i fargen. For varmt er heller ikke bra, men noe midt i mellom er det beste alternativet.
Poteter - Poteter liker når det er mørkt, tørt og kjølig. Den ideelle temperaturen er ca 10 grader, som er litt varmere enn i kjøleskapet. Har du ikke spiskammer, kan du oppbevare den på et annet kjølig sted, for eksempel i et skap eller bod
ROmtemperatur
Bananer - Legg aldri bananene dine i kjøleskapet. De blir lett skadet av kulde og skallet kan bli mørkt og misfarget. Ved romtemperatur modnes bananene både langsommere og jevnere.
Basilikum - Skulle ikke friske urter stå i kjøleskapet? Jo, men basilikum er et unntak. Det er en urt som trives best på kjøkkenbenken, gjerne på et sted med mange soltimer. Setter du planten i kjøleskapet vil den fort visne.
Zucchini - Hvis du har kuttet eller delt zucchinien, hører den hjemme i kjøleskapet. Men for hel zucchini er regelen at den heller skal oppbevares for varmt enn for kaldt. Det samme gjelder agurker og squash.
Tomater - Tomater er spesielle. På den ene siden er de følsomme for kulde og mister lett smaken. På den ene siden slipper de ut etylen, som er et stoff som gjør at annen frukt og grønnsaker modnes raskere. Den beste oppbevaringen er derfor en egen bolle i romtemperatur.