LISA LEMKES HØYRYGGSCHILI

På denne tiden av året flytter vi fra verandaen og inn på kjøkkenet, og grillen byttes ut med kraftige gryter og langtidskokt mat. Nedenfor byr Lisa Lemke på sin herlige oppskrift på chiligryte, en rett som definerer høsten.
Dette er virkelig en herlig enkel høstgryte som kommer fra Lisa Lemkes kokebok «Allt i en gryta». Du fyller gryten med godsaker, heller over øl og legger på lokket. Så kan du gjøre noe annet mens gryten putrer på komfyren. Ideel oppskrift for en hyggelig høstkveld, når du heller vil kose deg i sofaen med en god bok, i stedet for å tilbringe hele dagen bak grytene.
Langtidskoking er fantastisk, og smakene blir fyldigere etter at alt har fått putre lenge sammen. Mange er redde for å prøve fordi det virker vanskelig, men det er snarere tvert imot. Prøv denne chiligryten til helgen og du kommer til å bli overrasket over hvor godt og enkelt det er.
Ingredienser
Ca. 8 porsjoner
Høyrygg chili
2 stk gul løk
3 fedd hvitløk
1 stk chipotle (røkt, tørket jalapeño)
2 stk litt mildere chilier, f.eks. ancho
2 stk røde paprika
1 kg høyrygg
1 pakke bacon (strimlet)
2 ts malt spisskummen
2 ts paprikapulver
1 kanelstang
5 dl lager (øl)
1 boks hakkede tomater (ca. 400 g)
ca. 5 dl kraftig oksebuljong (mer om det er behov for det)
matolje
salt og sort pepper
Syltet rødløk
3–4 rødløk
5 dl limesaft
1 ts salt
Tilbehør
tortillalefser
guacamole
syltet rødløk
limebåter
frisk koriander
SLIK GÅR DU FREM
Høyrygg chili
Finhakk løk, hvitløk, chipotle og chili. Fjern kjernen i paprikaen og skjær den i mindre biter. Skjær høyryggen i ca. 2 cm store terninger.
Varm opp en stor gryte med matolje og brun kjøttet i flere om-
ganger.
Fres løk, hvitløk og chili. Tilsett paprika, bacon, kjøtt og resten av krydderet. Hell i øl, hakkede tomater og buljong til alt er dekket, og kok opp.
Kok chiligryten på middels høy varme og under lokk i minst 2 timer, eller til kjøttet er mørt og væsken er kokt inn. Rør om av og til, og tilsett mer buljong ved behov. Krydre med salt og pepper.
Syltet rødløk
Skjær løken i tynne skiver. Hell over limesaft og salt.
Bland alt godt sammen og la det stå i 20 minutter. Ferdig! Server med tortillalefser, guacamole og frisk koriander!
LES OGSÅ

Pizza med hageurter & sitron
Vil du lage en like god pizza som kokken Lisa Lemke? Her er en oppskrift fra hennes velkjente pizzeria Prostens Pizza.
Les mer
GRATINERT LØKSUPPE
Lyst på suppe? Her er en kjempegod oppskrift på Lisa Lemkes egen løksuppe. En rustikk og varmende suppe som er perfekt en mørk høstdag.
Les mer
LISA LEMKES HØYRYGGSCHILI
Lag Lisa Lemkes hete høyryggschili. Oppskriften kommer fra kokeboken hennes «Allt i en gryta».
Les mer