Her i Norge forbinder vi ofte miso med den suppen vi får som tilbehør til sushi. Stadig flere oppdager imidlertid hvilken fantastisk ingrediens misopasta kan være i den daglige matlagingen.
I den svenske finalen av «Årets Kock 2016» var det mange av deltagernes retter som inneholdt miso. David Lundqvist, Johan Backéus og Manfred Nilsson var noen av dem som løftet smaken i rettene med miso. Manfred, som jobber på restauranten Lilla Ego i Stockholm, forteller at han tidligere har brukt soya, men at han liker at miso har mer sødme.
– Miso passer for eksempel godt sammen med blomkål, som jeg hadde i en av rettene i finalen, sier Manfred.
Det finnes flere typer miso. De vanligste misotypene er hvit, gul og rød pasta. Hvit miso er laget av soyabønner som er fermentert sammen med en stor andel ris. Fargen på pastaen kan variere fra hvit til lys beige, og den hvite misoen har en karakteristisk søt smak. Gul miso er som regel laget av soyabønner som har gjæret sammen med korn og iblant litt ris. Pastaen er fra gul til lysebrun på farge. Denne misoen har en mild og jordaktig smak. Rød miso er laget av soyabønner som er gjæret med bygg eller andre kornslag. Den røde misoen har høyere andel soyabønner enn gul miso, og gjæringsperioden er som regel lengre. Fargen på pastaen varierer fra rød til mørkebrun. Den røde misopastaen har en dyp og kraftig umamismak. Jo mørkere farge misopastaen har, desto lenger har den fermentert. Generelt gjelder også regelen om at jo mørkere misoen er på farge, desto kraftigere er smaken av umami.
Misopasta fås kjøpt i velassorterte matbutikker og i japanske spesialbutikker. Ta sjansen og prøv deg frem til du finner din egen favorittoppskrift med miso!