TRE SMÅ EGOER
Daniel Räms og Tom Sjöstedt er to kokker som har det som skal til for å bli Årets Kock. Begge to innehar tittelen siden hhv. 2013 og 2008, men det viser seg at de også vet hvordan de skal få andre til å lykkes i konkurransen.
Tom og Daniel driver den anerkjente nabolagsrestauranten Lilla Ego i Stockholm. Navnet kommer fra låten «Stoppa mig juni (lilla ego)» fra bandet Kent, som er Tom Sjöstedts favorittband. Maten på restauranten er tidsriktig med fokus på grønnsaker, og deretter legges proteinene til. Når vi kommer dit, er restauranten fullsatt som vanlig, til tross for at det ikke er mulig å bestille bord. Noen ganger er det til og med kø utenfor. Vi får de beste plassene i baren med utsikt over kjøkkenet, og ser hvor samspilte kokkene er bak luken.
For første gang i historien er tre kokker fra en og samme restaurant med i finalen av Årets Kock. Fra Lilla Ego er det Jimmi Eriksson, Jonathan Kasche og Manfred Nilsson som skal konkurrere.
Hvordan kan det ha seg at tre kokker fra Lilla Ego har havnet i finalen?
Kokkene er enige om at det er mange faktorer som har ført til at tre personer fra samme spisested er i finalen.
– Restauranten er nærværende med bra mat, kreative ideer og tanker, og vi får verdifull feedback fra Tom og Daniel, sier Jimmi, som har deltatt i Årets Kokk tidligere, men uten å komme til finalen.
– En del beror nok på at de kokkene som er interesserte i konkurranser, søker seg til Lilla Ego, forteller Manfred. Jeg søkte meg hit under praksisen min, og på den tiden konkurrerte Marcus, Jimmi og Anders, og Marcus kom til finalen i Årets Kock. Jeg fulgte reisen deres, og det gjorde at jeg selv fikk lyst til å konkurrere, fortsetter han.
– Det er en styrke å være sammen, og det blir lettere å gå inn og trene en ekstra runde når man vet at man har en kollega som også står på kjøkkenet og trener, sier Jonathan. Vi støtter hverandre helt enkelt, men nå som det er finale, er det klart at det er hver mann for seg, fortsetter Jonathan.
En annen grunn kan være at Tom og Daniel gjerne ser at de som vil konkurrere gjør det, men da må man også satse beinhardt og være motivert.
– Vi går ikke inn og sier hva kokkene skal gjøre, sier Tom. Han er nøye med å poengtere at det er guttene selv som konkurrerer, og at det er deres retter med inspirasjon fra restauranten, som har tatt dem til finalen. Selvfølgelig har Tom og Daniel hjulpet til med støtte og råd, men da er det etter kokkenes eget ønske.
Må man være litt ego for å komme til finalen?
Det er jo en individuell konkurranseform, så litt ego må man nok være, er alle tre enige om.
– Når du konkurrerer, er du jo alene, men vi er ydmyke mot hverandre, og på restauranten er vi som en stor familie, sier Jimmi, og Manfred og Jonathan stemmer i. Alle tre er også enige om at de kommer til å satse igjen om de ikke vinner i år – minst to av dem kommer til å få gjøre det. Vi får se hvem.
TRE RASKE:
Manfred Nilsson:
Hvem er det største egoet av dere tre?
Jonathan
Hvilket kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?
Mine Tamahagane-kniver
Hva spiser du når ingen ser/har du en «guilty pleasure»?
Pølse i brød
Jonathan Kasche:
Hvem er det største egoet av dere tre?
Ok, jeg sier vel også Jonathan
Hvilket kjøkkenredskap kunne du ikke vært foruten?
Mine Tamahagane-kniver
Hva spiser du når ingen ser/har du en «guilty pleasure»?
Operakällarens ferdigmat
Jimmi Eriksson:
Hvem er det største egoet av dere tre?
Jonathan
Hvilket kjøkkenredskap kunne du ikke vært foruten?
Mine kniver
Hva spiser du når ingen ser/har du en «guilty pleasure»?
Ostesmørbrød