Presentert av:
Hvordan vet du egentlig om vinen din er dårlig? Vi lister opp tre vanlige deffekter hos vin – og hvilke tegn som er bra for deg å se etter.
1. KORKET VIN - MUGGEN KJELLER
Den vanligste feilen bak en dårlig vin er en korkdeffekt, det vil si at vinen har blitt skadet av korken. Deffekten betyr ikke at korken har lekket ut eller at korksmuler har havnet i vinen – i stedet er det en reaksjon mellom vinen og de kjemiske stoffer som finnes i naturkorken, vanligvis stoffet TCA.
Slik merker du det: Tydelige tegn på at vinen din har en korkskade er at den har en svært ubehagelig lukt og smak. Tenk gammel kjeller, våte aviser og mugg.
2. OKSIDASJON – RÅTNE EPLER
Smaker vinen din gammel, flat eller bitter? Da er det stor sannsynlighet for at vinen din har oksidert, det vil si at den har kommet i kontakt med for mye luft. Noe som trolig har skjedd i forbindelse med at korken på vinflaskens ikke var tett.
Slik merker du det: Vinen smaker og lukter dårlig eller har mistet smaken. Tenk gammelt eple. Vinen har endret farge (hvite viner til gulbrune og røde til brune eller mursteinsfargede).
3. FLYKTIGE SYRER – EDDIKSYRE OG ACETON
Du lukter på vinen og kjenner...eddik? Det har da trolig dannet seg flyktige syrer i flasken, som følge av en reaksjon mellom vinen og bakterier i luften.
Slik merker du det: Store doser av flyktige syrer kjennetegnes ved at vinen har en skarp lukt av eddiksyre eller aceton og smaker surt.
BEDERVET ELLER IKKE?
Ser vinen din grumsete ut - med "grus" på bunnen eller vinfargede flak i? Ingen fare! Avvik av denne art skyldes vanligvis bunnfall eller vinstein og er vanlig i vin som har vært lagret lenge. Dette er altså ikke et tegn på at vinen er dårlig, selv om det kan reise slike mistanker. Dessuten kan det enkelt fjernes ved dekantering.
LÆR DEG DEKANTERE
Bort med bunnfall og frem med aromaer – dekantering er noe som stort sett alle viner har godt av. Dessuten er det betydelig enklere enn du tror. Lær deg kunsten av proff Liora Levi.
LÆR DEG DEKANTERE