Presentert av:
Fremtidens matkreatører finnes på YouTube. Stadig flere kokker, kokebokforfattare og «foodies» er blant dem som starter egen matkanal. Filip Poon er en av dem.
Tips, triks og teknikker. Food challenges og fusjonsoppskrifter. I dag er det inne med matlaging på YouTube. Men for matkreatøren Filip Poon har det vært det lenge. Det var faktisk på YouTube som hans interesse for matlaging ble vekket, da han i begynnelsen av tenårene begynte å se på klipp av legendene Gordon Ramsay og Jamie Oliver.
– Jeg kunne sitte i timevis på kveldene og se på. Mest for inspirasjon. På den tiden lagde jeg ikke noen egen mat, bortsett fra muligens hurtignudler, ler Filip.
At Filip holder seg til YouTube er mye avhengig av formatet. Fordi han er dyslektikker synes han det er enklere å ta opp instruksjoner via video enn oppskriften i en kokebok. Filip mener at en annen fordel med videoer er at du får se teknikken bak alle moment, ikke bare et bilde av sluttresultatet.
– For meg er video mer givende. For eksempel når du skal steke kjøtt. I oppskriften står det «stek til kjøttet får fin farge». Hva er fin farge? I en video ser du nøyaktig hvilken farge kokken vil ha, sier han.
Og pløying av matlagingsklipp viste seg å bli en vellykket oppskrift for Filip. Da han fikk litt kjøtt på beinene begynte han å eksperimentere hjemme på foreldrenes kjøkken, noe som til slutt førte til at han fikk ansvar for ukens meny. Som 19-åring kvalifiserte han seg til Sveriges Mesterkokk – resten er historie.
Filip tok hurtigsporet inn i matlagingsbransjen uten å gå en tradisjonell kokkeutdannelse. Og når han ser tilbake mener han at det har gagnet ham, ved at det har gjort ham mer fri i sin matlaging. Han har ikke lært seg «den riktige måten» å for eksempel lage en brun saus på. I stedet har han hentet inspirasjon fra forskjellige kilder for å kunne lage sin egen tolkning.
– På YouTube er ikke noe skåret ut i stein. Det er mange måter som er riktig. I Sverige kan du gjøre det på en måte. Men i England eller Amerika gjør man på en annen måte, forklarer Filip.
Ja, YouTube er noe av en global oppskriftsbank. Her finner du retter fra USA til Japan – og fusjonsvarianter hvor kjøkkenene blandes. Det er ikke noe som heter «for mange kokker». I alle fall ikke hvis du spør Filip. I noen år nå har han drevet sin egen matkanal og han ser gjerne at flere tør å følge i hans fotspor.
– Liker du å lage mat? Slå på et kamera og del! Vi trenger flere kreatører der ute. Jo flere vi blir, jo morsommere har vi det på YouTube, sier han.
I skrivende stund har Filip 127 000 abonnenter på sin YouTube-kanal. Han spiller inn videoene, mellom to og tre i uken, hjemme i sin leilighet i Stockholm. Målet med kanalen er å inspirere til mer kreativitet på kjøkkenet. Filip mener at de fleste av oss er rutinemennesker og trenger en puff for å tørre å prøve nye ingredienser eller oppskrifter. Hvordan kan dette se ut i praksis? Scroll videre så får du se! Nedenfor får du en oppskrift av Filip, hvor han har brukt en ny-gammel råvare til grunn.
Oppskriftstips!
Lyst på en mettende risotto? Gjør som Filip og bytt ut risen mot naken havre. Naken havre er et kulturelt korn som inneholder mer energi enn vanlig havre og som dessuten har en fyldigere smak.
Les mer