Presentert av:
Gode kniver krever godt underlag. Men hva slags skjærebrett er det verdt å satse på? Vi tar for oss noen få modeller å velge mellom – og noen du bør unngå.
Tre, plast, sukkerrør og marmor. Det er mange forskjellige skjærebrett i butikkhyllene, og det kan føles vanskelig å velge riktig modell. Et godt tips er å velge et skjærebrett som er holdbart, men samtidig ikke for hardt. Hvis overflaten er hardere enn kniven din, vil kniven bli skadet. Det er også viktig å ha minst to skjærebrett på kjøkkenet, slik at du kan bytte avhengig av om du skal hakke grønnsaker og frukt eller skjære opp kjøtt eller kylling.
Nedenfor tar vi for oss noen forskjellige typer skjærebrett.
SKJÆREBRETT AV TRE
Treskjærebrett er både praktiske og snille mot kniven. Globals skjærebrett i tre er laget av eik, som er et fibertett tre som passer perfekt som underlag. Fordelen med tre fremfor plast er at skjærebrettet varer betydelig lenger. Dels tåler det knivbruken bedre. Dels kan det slipes ned når overflaten er blitt slitt. Ulempen er at materialet ikke er sterilt. Dette betyr at du må være nøye med å vaske og tørke skjærebrettet for å unngå bakteriedannelse. Du må kanskje også olje brettet fra tid til annen, slik at treet ikke sprekker.
se PRODUKTTIPS
SKJÆREBRETT I PLAST
Plastskjærebrett er også skånsomme mot knivseggen. De er også hygieniske, enkle å holde rene og begynner ikke å lukte. Problemet er at plasten ikke er så holdbar som treet. Over tid vil overflaten få hakk og riper. Siden bakterier kan dannes i ripene og plastskjærebrettet ikke kan slipes, må du bytte ut fjølen din med jevne mellomrom. Global har både skjærebrett som er laget av plast av matkvalitet og av "grønn plast", nærmere bestemt av sukkerrør. Fordelen med sukkerrørbrettet er at det produseres uten fossilt brennstoff og er 100 prosent resirkulerbart.
SE PRODUKTTIPS
UNDERLAG SOM BØR UNNGÅS
Marmor og glass er svært upassende overflater. Ja da, det kan være fint å bruke en marmorplate som serveringsfat, men hold kniven borte fra den. Denne typen hardt materiale sliter på eggen og gjør kniven sløv på kort tid. I tillegg er det fare for at du riper opp overflaten og får glassplinter eller marmorstykker i maten.