Presentert av:
Ute er det nye inne – i hvert fall når det gjelder matlaging. Stadig flere nordmenn leter etter skog, parker og innsjøer for en lunsj i det fri. Men hvilken er den beste utfluktoppskriften, og hva bør man alltid ha med seg i piknikkurven? Vi har latt den profesjonelle kokken og friluftsentusiasten Frida Ronge svare på det.
Frida Ronge setter opp ildstedet med vant hånd. Noen grove kubber i bunnen. Så bygger hun på med kvister og tennved. Hun tar never, tenner det og legger det inn mellom kvistene. Det knitrer.
– Never er perfekt for å få fart på bålet, forklarer Frida samtidig som hun begynner å plukke opp råvarer fra piknikurven.
Først på dagens meny står den japanske kålpannekaken okonomiyaki. Dette er egentlig ikke en uventet oppskrift fra Frida, da nordisk-japansk matlaging er hennes kjennetegn. Det er imidlertid uvanlig å se henne lage retten i dette miljøet. Oftest møter vi Frida på restaurantene hennes TAK og UNN i Stockholm, eller muligens på kjøkkenet på svenske Nyhetsmorgon.
Akkurat nå føles pulsen i Stockholm langt borte. Vi holder til ved Finnsjön utenfor Göteborg, ikke langt fra Fridas foreldrehjem. Frida forteller at hun var med i speiderne som barn, og at det var her i skogene hun først fikk smak for matlaging utendørs. At hun fikk en ny start for sin interesse skyldes i stor grad at det fikk henne til å slappe av.
– I en periode i livet fokuserte jeg bare på jobb og karriere. Velvære havnet sekundært. Da jeg prøvde å finne tilbake til det hvor jeg har det bra, ble naturen mitt førstevalg, sier hun.
Frida er ikke alene om å bruke naturen som et fristed. Pandemien har bidratt til at ute, mer enn noen gang, har blitt et fristed for kropp og sjel. Vi vinterbader, går turer og arrangerer piknik i regn og ruskevær.
Den enkleste formen for å spise ute er å ta med seg kaffe på turen. Det trenger ikke å være så komplisert. En termos med varm drikke og noe godt til det. Fridas favoritt er matcha latte med fersk vaniljestang, som hun brygger på et stormkjøkken.
– Dette gjør jeg ofte sammen med vennene mine. I stedet for å kjøpe med halvdårlig kaffe. Fordi opplevelsen blir så mye mer fantastisk, sier Frida.
Hun heller forsiktig te, ringler over honning og lar oss smake på en dampende kopp hver. Frida har rett. Dette slår virkelig kjøpekaffe! Brytningen mellom bitterheten fra matcha-te og søtheten fra honningen og vaniljen er helt nydelig. En perfekt match for smaksløkene.
Kålpannekake og matcha te er to oppskrifter som Frida ofte bruker. Ingrediensene finnes ofte hjemme i kjøkkenskapet hennes, noe som gjør dem til gitte to-go-retter. Pannekaken kan virke komplisert, men Frida mener at det er lett å tilpasse oppskriften for en utflukt. Alt du trenger å gjøre er å blande røren på forhånd, helle den i en termos og putte den i sekken.
– Jeg synes det er så verdt det å lage skikkelige matretter ute i skogen. Ikke bare grillpølser og brød. Hvis du lager en kålpannekake, vil det være en fantastisk rett som tilfredsstiller alle sansene, sier hun.
For en profesjonell kokk som Frida er det noe befriende med å lage mat uten millimeter presisjon. I naturen er det ikke mulig å ha samme kontroll over matlagingen som i restaurantens kjøkken. Her har eksterne faktorer, som vær og varmekilde, stor innflytelse på hva som havner på tallerkenen. Frida mener også at hun lever mer her og nå når hun lager mat over åpen ild eller stormkjøkken.
– Gleden for meg her er at jeg kan slappe mer av - og at jeg føler alt mye mer, sier hun.
I sin nylig utgitte kokebok Food retreat tilbyr Frida en rekke oppskrifter som er egnet for matlaging ute, inkludert pannekaken og teen. Men ifølge Frida er det ikke en ren utendørs kokebok. «Retreat» er i dette tilfellet et drømmested snarere enn et fysisk sted, og med sine oppskrifter vil hun inspirere til større velvære i hverdagen.
I løpet av årene som kokk har Frida innsett at mat er medisinen hennes for å føle seg bra. Dette har blant annet ført til et kosthold med mer grønnsaker og mindre kjøtt, sukker og gluten. Men også til en økt interesse for hvor maten kommer fra og hvordan den kan bli mer klimasmart. I dag er hun involvert i både Hunger Project og MSC, hvor hun sprer kunnskap om henholdsvis bærekraftig matforbruk og bærekraftig fiske.
– Da jeg begynte å jobbe som kokk, satte jeg først og fremst pris på kvaliteten på råvaren - smak, tekstur og utseende. I dag tror jeg det er like viktig å vite at råvaren kommer fra et bærekraftig sted på planeten for at maten skal smake godt, sier Frida.
Som fiskehandlerens datter slår Fridas hjerte litt ekstra akkurat for fisk. Hjemme i Stockholm lager hun ofte retter med rå fisk i fokus, som sushi eller sashimi. Men på dagens utflukt til Finnsjön velger hun i stedet å lage fisk i foliepakker over bålet.
Frida åpner forsiktig aluminiumsfolien. Inne i pakken er det et fint stykke skreitorsk side om side med poteter, cherrytomater, fennikel og sjalottløk. En lakrislignende duft fra fennikel når nesen vår. Nå er middagen nær. Frida heller i en rikelig skvett med hvitvin som torsken får svømme i de siste minuttene.
– Denne oppskriften er perfekt! Egentlig kan du gjøre alt grunnarbeidet hjemme og bare avslutte med vinen på stedet, sier Frida og tar pakken fra bålet.
Det er noe spesielt med å spise og lage mat ute i naturen. Enten du vandrer langt inn i skogen eller forbereder middagen i nærmeste park, vil den friske luften gjøre smak og matoppplevelsen mye større. Maten smaker best utendørs – det sier man ofte. Det høres kanskje ut som en klisjé? Men etter denne dagen er vi helt overbevist om at det er sant.
Fridas pakkeliste
Fridas tips er å alltid ha de viktigste tingene – fyrstikker, salt, pepper og olje – pakket inne i stormkjøkkenet. Sesamfrø, chilipepper og andre tørre varer kan oppbevares i flasker i en toalettmappe. På den måten er de enkle å holde orden på. En skarp kniv har også sin rettmessige plass i sekken. Bare vær sikker på å ha den i et futteral.