Presentert av:
Hva er egentlig Beaujolais Nouveau? Vi dykker ned i denne populære franske trendvinen.
For mange vinelskere er den tredje torsdagen i november en hellig dag. Det er da "årets første vin" – Beaujolais Nouveau – blir sluppet for salg. Det er en av årets største høydepunkter innen vinverdenen. Og en tradisjon som i dag feires ikke bare i Frankrike, men over hele verden.
På den norske drikkearenaen er det ingen unntak. Tvert imot er det vanlig at køen utenfor Vinmonopolet snor seg lang denne dagen. Men hvorfor er hypen så stor rundt denne vinen?
Nouveau…hva er det?
Som navnet antyder, har Beaujolais Nouveau sine røtter i vinregionen Beaujolais i det sørlige Bourgogne. Ordet "nouveau" er fransk for "nytt" og refererer til årets aller første vinavling – altså "årets første vin". Dette gjenspeiler også vinens stil, som er lett, friskt og fruktig.
Beaujolais Nouveau er en såkalt "primeur", det vil si en ung vin som selges rett etter produksjonen – uten noen fatlagring. Prosessen skjer vanligvis ved karbondioksidgjæring eller halvkarbonering. Metoden gjør det mulig for produsentene å få vinene sine ut i butikkhyllene rekordraskt, bare noen uker etter at druene er høstet fra vinranken. Dette skjer akkurat i tide for salgsstarten, som ifølge fransk lov er regulert til å starte på samme tidspunkt hvert år.
LETTE, BÆRIGE & FRUKTIGE
Akkurat som de fleste vinene fra regionen, lages nouveau-vinene hovedsakelig av den blå druen Gamay. Druen gir vanligvis myke og bærdrevne rødviner med glatte tanniner, men den byr også på aromaer av en mer krydret karakter, som fioler eller lakris. Spesielt karakteristisk for gamay-druen er en sjenerøs fruktighet i vinen. Dette gjelder ikke minst for nouveau-vinene, som kan være ganske saftige i stilen. Smaken her er ung og sommerlig, med høy fruktsyre og karakteristiske innslag av røde bær og skumbanan.
MATCH RIKTIG - MAT & GLASS
Når det gjelder mat, passer de lette og bærdrevne nouveau-vinene godt sammen med enkle retter som harmonerer med vinens egen karakter. Milde oster, friske salater og retter med hvitt kjøtt (kylling, kalkun, fisk og skalldyr) er å foretrekke. Har du en flaske Beaujolais Nouveau med høy fruktsyre, passer den også utmerket til litt fetere retter – kanskje en kremet pasta, en risotto eller til laks eller tunfisk?
Hvordan du serverer vinen er også viktig, selvfølgelig. For å fremheve vinens rette smak, anbefaler vi et vinglass for pinot noir fra den gamle verden – gjerne Riedels klokke fra serien Veritas. Glassets design løfter frem de fruktige og bærdrevne tonene i Beaujolais Nouveau og gir en fin balanse mellom syre og sødme. Vinen smaker aller best lett avkjølt, ved en temperatur på +12-14 grader.
TIL GLASSET
TRENDY DRUER
Henger du med i vinverdenens raske svingninger? Vi gir deg tips om tre trendende vinstiler som du bør huske.
Les mer