Presentert av:
En frisk Albariño, en elegant Xinomavro eller en perlende Lambrusco - hvilken trendy vin faller best i smak?
Å holde følge med vinverdens trender er ikke lett – spesielt ikke med stadig flere yngre vinprodusenter på fremmarsj i Europa. For ikke å nevne boomen av nye druesorter og vinstiler. Gjerne fra mindre kjente vinland som Hellas eller Portugal.
For å hjelpe deg på vei vil vi derfor tipse deg om tre trendy druesorter du bør følge med på i løpet av året. Hvilken blir din nye favoritt?
Albariño – Sauvignon Blanc & Chardonnay
Liker du fruktige og friske viner med mye syre? Da bør du huske navnet Albariño. En grønn druesort med opphav i spanske Galicia – men som nå også preger vinproduksjonen i de nordøstlige delene av Portugal. Her dyrkes druen hovedsakelig i vinområdet Vinho Verde, hvor den går under den portugisiske skrivemåten Alvarinho.
En Alvarinho-vin fra Portugal kan på mange måter sammenlignes med de som er laget på den klassiske sauvignon blanc-druen. Vinen er vanligvis frisk og floral og har hint av sitrus, fersken, melon og/eller nøtter. Alvarinho kan også minne mye om chardonnay i karakter. Spesielt hvis den lagres på eikefat – når smørtonene kommer fram.
Glasstips Alvarinho
Xinomavro – Pinot Noir & Nebbiolo
Et godt glass gresk – vel, hvorfor ikke? Liker du rødvin med mye syre og karakteristiske tanniner, er Xinomavro en druesort verdt å følge. En blå drue fra Nord-Hellas som gir en vin av høy kvalitet og med stort lagringspotensial.
Karakteristisk for Xinomavro-viner er innslag av mørk frukt, røde bær, skogstoner og fat. Ofte vil druesortene Nebbiolo eller Pinot Noir sammenlignes med de samme tonene – i kombinasjon med den friske syren – gir kraftige, smakfulle og elegante viner.
Glasstips Xinomavro
Lambrusco – Prosecco
Det er ingen nyhet at italienerne vet hvordan man lager virkelig gode viner. Ikke minst når det kommer til musserende vin, hvor Prosecco dominerer som verdens mest populære boble. Det som derimot er mindre kjent er landets fine utvalg av røde musserende viner. Mer spesifikt: den musserende rødvinen Lambrusco, laget på druesorten med samme navn.
Lambrusco har sine røtter i Nord-Italia. Det som gjør den blå druesorten spesiell er at den består av – ikke én – men åtte ulike druetyper. Vinene varierer derfor i smak, aroma og utseende og finnes både som rød, hvit og rosé.
Den mest trendy varianten for tiden, rød og perlende Lambrusco, kan karakteren best beskrives som lett, frisk og fruktig. Vinene er vanligvis myke og bærete – med mye sødme og litt snerphet. Det perfekte valget for de som ikke vil velge mellom bobler og rødt, rett og slett.
Glasstips Lambrusco
Trendy Øst-Europa
Vil du ha flere spennende forslag til vinskapet? Da bør du se østover – mot mindre tradisjonelle land som Georgia, Slovakia, Romania og Bulgaria. Vi her samlet litt fakta hvis druesorter som du kanske ikke har blitt kjent med enda, men som sannsynligvis vil bli vanligere framover.
Les mer