Du kalles "Den ville kokken." Hvorfor det?
– Det henger egentlig sammen med Norrland – det ville Norrland. Med jakt og fiske, sopp og bær, og råvarer du finner i naturen her oppe. Men for meg representerer det også hvordan jeg jobber på kjøkkenet. Jeg vil at det skal bli vilt.
Vilt?
– Ja! Jeg synes ikke matlaging skal være så veldig pretensiøst. Du må tørre å teste deg selv og eksperimentere. Og feile. Du skal koke over, og du skal brenne maten.
Når vi snakker om brent – lager du ofte mat i en stil som kalles caveman cooking. Hva innebærer det egentlig?
– Det finnes mange forskjellige navn for denne formen for matlaging. Analog matlaging er ett, caveman cooking er et annet. Men kort og godt betyr det at du tilbereder maten over åpen ild – direkte på glørne.
Og hvorfor er det så tiltalende?
– Det er flere grunner. For det første handler det selvfølgelig om å være ute i naturen og lage mat på den gamle måten; langsomt og uten stress. For det andre handler det om selve teknikken. Og smakene.
Blir du ikke lei av røyken?
– Nei, for den har så mange dimensjoner. Hvordan maten smaker avhenger hovedsakelig av hvordan du jobber med veden; hvordan du flytter den for å regulere glør og temperatur. På den måten kan du styre hvor sterk røyksmak du ønsker. For eksempel foretrekker jeg mild røyksmak til en helleflynder. Men smør, for eksempel, lar jeg gjerne smelte sammen med en glødende kullbit. Da blir smaken i stedet rask og intens.