Fall ikke for ferdigsaus fra butikken – når hjemmelaget hollandaise er så mye bedre. Bli overbevist med denne enkle oppskriften!
Klassisk hollandaisesaus er best når den er hjemmelaget. Hollandaise er en emulsjonssaus av smør og egg som lages direkte på komfyren eller i et vannbad. Sausen kan serveres både varm og kald, og passer perfekt til retter som laks, asparges, kylling, Eggs Benedict og til avocado-toast med posjert egg. Her er en enkel oppskrift av den svenske proffkokken Thomas Sjögren.
En ekte favoritt!
INGREDIENSER
Hollandaisesaus
(4 porsjoner)
2 eggeplommer
1 sitron, raspet skall og juice
400 g smør
Hvit pepper
Salt
SLIK GJØR DU
Smelt smøret i en kjele og varm det til ca. 60 grader.
Bland eggeplommene med – rikelig med sitronskall og sitronsaft, i en sautépanne. Visp eggeblandingen og varm forsiktig til den tykner litt.
Pass på for at det smeltede smøret ikke er for varmt, da kan sausen sprekke.
Sett kjelen på et lett fuktet håndkle over platen hvis du bruker induksjonstopp.
Hell så det smeltede smøret i en tynn, jevn stråle ned i eggblandingen mens du visper grundig. Om sausen begynner å sprekke på ett sted, kan du redde den ved å blande den sammen med resten av sausen i kjelen. Det kan også iblandt være lurt å justere tykkelsen med litt vann.
Visp inn smøret til du er fornøyd med konsistensen. Smak til med nykvernet salt og pepper.
Klar til servering!