Presentert av:
Rød, hvit, rosé... eller kanskje oransje? Lær alt du trenger å vite om den populære trendvinen oransjevin.
Det er ikke akkurat noen nyhet at oransjevinen har gjort et stort comeback på vinscenen de siste årene. I hvert fall ikke for de som holder seg oppdatert i vinverdenen, hvor oransjevin har vært en stor snakkis helt siden naturviner ble introdusert.
Men til tross for den økende interessen for denne fargerike drikken, er det langt fra alle som faktisk vet hva oransjevin er. Enda færre vet hvordan den er laget eller hvor den kommer fra. Ikke du heller? Ikke noe problem. Vi oppsummerer det du trenger å vite om denne trendy drinken.
Lær alt - og litt til - om oransjevin!
EN NYGAMMEL FAVORITT
Den oransje vinen har sine røtter i Georgia. Her begynte man å produsere den populære vinen allerede for 8000 år siden – i regionene Kakheti og Imereti, som fortsatt står for størstedelen av landets produksjon. Vinen er laget av den eldgamle druen Rkatsiteli, som er en lokal, grønn drue.
Grønn drue, men oransje vin? Ja, det stemmer. For å produsere oransjevin brukes i dag en gammel vinfremstillingsteknikk som gir drikken sin karakteristiske farge. I store trekk innebærer metoden at de grønne druene behandles som blå druer under en rødvinsproduksjon. Drueskallene får ligge og gjære betydelig lenger i mosten enn standarden for «vanlige» hvitviner, og på denne måten presses mer smak og farge ut av druene. Prosessen foregår i store leirkar – qvevri – som er gravd ned i bakken. Dette for å holde temperaturen nede under den lange gjæringsprosessen.
TØRR, KRAFTIG OG FRUKTIG
Så hva smaker oransjevin? Det varierer selvfølgelig, avhengig av land, produsent, ingredienser og druer. Nå for tiden er det ikke bare i Georgia vinen produseres, men også i andre land, som Slovenia, Italia og Frankrike. De ulike produsentene har dermed sine egne drueblandinger, metoder og tilnærminger. Og smaker.
Generelt beskrives imidlertid oransjevinen som oksidativ, tørr og kraftig. Når vinen utsettes for langvarig eksponering for oksygen, får den en ganske frisk og syrlig karakter. Ofte med smak av tørket frukt, modne epler, fersken, nøtter og/eller honning.
ORANSJEVIN... SOM DRINK?
Hvis du er en fan av naturvin, vil du sannsynligvis like oransjevin – akkurat som den er. Hvis du ønsker noe annerledes anbefaler vi å bruke oransjevin som base for en deilig drink.
En drink? Ja, du leste riktig! Oransjevin er perfekt til å blande sommerlige karaffeldrinker med og gir en lett og frisk smak. I hvert fall sammenlignet med andre klassiske vindrikker, som den krydrede, røde Sangria. I denne oppskriften får oransjevinen selskap av ingredienser som ananas, ingefær og diverse bitter. En drink som er absolutt verdt å prøve – ikke minst på en solrik vår- eller sommerdag!
TIL OPPSKRIFTEN
TRENDY DRUER
Følger du med på vinverdenens raske svinger? Vi anbefaler tre trendende druesorter og vinstiler som du bør huske.
Les mer